2,6 millió ujgurt figyeltek meg Kínában 24 óra leforgása alatt

Tbg
külföld
2019 február 17., 11:38
comments 156

2,6 millió személyt, 6,7 millió földrajzi helyet tartalmazó adatbázisra bukkant egy holland informatikus egy kínai cégnél. 

Az adatok alapján megállapítható volt, hogy ezek bizony élő emberek megfigyelt adatai, és nemcsak a neveket és egyéb személyes adatokat tárolták, hanem azt is, hol töltötték az idejüket. „Mecset, internetkávézó, hotel” - ilyen és ehhez hasonló helyek voltak párosítva az egyes személyek adataihoz.

Az adatok az ujgur autonóm területről, Hszincsiangból származtak, de a GDI.Foundationnél dolgozó Victor Gevers az adatbázist nem ott, hanem a sencseni központú, arcfelismerő technológiával foglalkozó cégnél, a SenseNets Technology Ltd-nál találta.

Mint közölte, az adatok szinte nyilvánosak voltak, nem védte őket különösebben semmi, hónapokon keresztül hozzájuk lehetett férni. A SenseNet saját bevallása szerint is több városban együttműködik a rendőrséggel.

A távol-keleti országban élő muszlim kisebbség, az ujgurok elleni kínai állami bánásmódról itt írtunk részletesen. Az elmúlt hetekben több ujgur személyről követeltek a kínai államtól olyan videókat, amelyek bizonyítják, hogy még életben vannak. Kínai ugyanis hivatalosan azt kommunikálja, a táborokba zárt ujgurokat csak átnevelik, nem bántalmazzák őket. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.