2,6 millió ujgurt figyeltek meg Kínában 24 óra leforgása alatt

Tbg
külföld
2019 február 17., 11:38

2,6 millió személyt, 6,7 millió földrajzi helyet tartalmazó adatbázisra bukkant egy holland informatikus egy kínai cégnél. 

Az adatok alapján megállapítható volt, hogy ezek bizony élő emberek megfigyelt adatai, és nemcsak a neveket és egyéb személyes adatokat tárolták, hanem azt is, hol töltötték az idejüket. „Mecset, internetkávézó, hotel” - ilyen és ehhez hasonló helyek voltak párosítva az egyes személyek adataihoz.

Az adatok az ujgur autonóm területről, Hszincsiangból származtak, de a GDI.Foundationnél dolgozó Victor Gevers az adatbázist nem ott, hanem a sencseni központú, arcfelismerő technológiával foglalkozó cégnél, a SenseNets Technology Ltd-nál találta.

Mint közölte, az adatok szinte nyilvánosak voltak, nem védte őket különösebben semmi, hónapokon keresztül hozzájuk lehetett férni. A SenseNet saját bevallása szerint is több városban együttműködik a rendőrséggel.

A távol-keleti országban élő muszlim kisebbség, az ujgurok elleni kínai állami bánásmódról itt írtunk részletesen. Az elmúlt hetekben több ujgur személyről követeltek a kínai államtól olyan videókat, amelyek bizonyítják, hogy még életben vannak. Kínai ugyanis hivatalosan azt kommunikálja, a táborokba zárt ujgurokat csak átnevelik, nem bántalmazzák őket. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.