Ezrével teszik ki a Twitterre eltűnt ujgurok fotóit

INTERNET
2019 február 12., 14:48
comments 96

Új kampány indult kedden a közösségi médiában #MeTooUyghur néven: többen követelik, hogy a kínai kormány tegyen közzé videofelvételt az átnevelőtáborokban eltűnt hozzátartozóikról.

„Kína, mutass róluk videót, ha életben vannak!”

– írta a Twitteren Halmurat Harri Finnországban élő ujgur aktivista. Felvételt követelt azokról, akiket átnevelőtáborba küldtek, de a rokonaik egy ideje nem hallottak róluk. A felhívása nyomán a Twittert elárasztották az eltűnt hozzátartozókat keresők fényképei. (A Twitter Kínában nem elérhető.)

Csak egy példa a rengeteg fotókkal közzétett, szabadulást követelő posztok közül.
photo_camera Csak egy példa a rengeteg fotókkal közzétett, szabadulást követelő posztok közül. Forrás: Twitter

A kezdeményezés előzménye, hogy a kínai nemzetközi rádióadó vasárnap este a Twitteren közzétett egy 26 másodperces felvételt Abdurehim Hejit ujgur énekesről és költőről, a férfi halálhírét cáfolandó. A videó hitelességét és a készítésének az idejét még nem sikerült ellenőrizni. Hejitet egy dala miatt 8 év börtönbüntetésre ítélték.

Emberi jogi szervezetek jelentései szerint az utóbbi években szigorú rendőri megfigyelés alá vonták a Kína északnyugati részén található, lázongó ujgur régiót, és a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő kisebbségek nagyjából 1 millió tagját tartják fogva átnevelőtáborokban. Ezeket a vádakat a pekingi kormány visszautasítja, és azt állítja, az iszlám radikalizmus elleni „képzőközpontokról” van szó. A hatóságok szerint a szélsőségesség elleni küzdelem jegyében van szükség a szigorú biztonsági intézkedésekre, amik nem irányulnak célzottan egyetlen etnikai csoport ellen sem.

Az átnevelőtáborokat megjártak közül többen embertelen körülményekről és kínzásról számoltak be. Néhányaknak meg kellett tagadniuk a vallásukat, és hűséget kellett esküdniük a Kínai Kommunista Pártnak. A türk nyelvet beszélő ujgurok többsége muszlim.

Sok külföldön élő ujgur vagy kazah retteg kapcsolatba lépni hszincsiangi hozzátartozóival, mert egy külföldi telefonhívás azonnali internálást vonhat maga után.

Hasonló történt a Kazahsztánban élő Bekmurat Nusupkan családjában is. Nusupkant felkereste apósa 2018 februárjában. A férfi felhívta a Kínában maradt fiát, hogy érdeklődjön a hogyléte felől. Nem sokkal később a fiút letartóztatták a Kazahsztánból kapott hívások miatt, és átnevelőtáborba küldték – közölte a BBC. A szintén Kazahsztánban élő Nurbulat Tursunjan elmondta: idős szülei nem tudják elhagyni Kínát, mert a hatóságok elvették az útleveleiket.

A kínai kazah kisebbséghez tartozó Orynbek Koksybek saját elmondása szerint több hónapot töltött különféle táborokban. Az egyik helyen megbilincselve, megkötözve tartották, belökték egy gödörbe, és vizet öntöttek rá. A férfit árulással vádolták, és a kettős állampolgárságát kifogásolták. Később egy másik központba szállították át, ahol kínaiul kellett tanulnia. Koksybek szerint azért tartóztatják le a kazahokat, mert muszlim vallásúak. A férfi úgy véli, Kína célja, hogy kínaiakat csináljon a kazahokból, és eltörölje a kisebbséget.

A Kazahsztánban élő kínai kazahok a helyi kormánytól kértek segítséget az átnevelőtáborokban eltűnt rokonaik ügyében. A kazah kormány szerint a Kínában élő kínai állampolgárokra vonatkozó korlátozások kínai belügynek számítanak.

Kínában több mint 1 millió kazah él. A Szovjetunió összeomlása után ezrek költöztek Kazahsztánba, akik most úgy érzik, elvágták őket Kínában élő rokonaiktól. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.