A kínai állami média előszedett egy videót, amin a törökök által halottnak hitt ujgur zenész mondja el, hogy jól van

Szokatlanul nyers diplomáciai levélben ítélte el Kína ujgur-politikáját, vagyis a muszlim vallású, kulturális értelemben a törökökkel rokon népesség táborokba zárását Törökország. Mint mondták, több százezer ujgur bebörtönzése - a hivatalos kínai kommunikáció szerint munkaerőpiaci továbbképzése - és "kényszerasszimilációja az emberiség nagy szégyene". A törökök megemlítették a levélben a híres ujgur költő és zenész, Abdurehim Heyitet is, akit szerzeményei miatt 8 évre bebörtönöztek Kínában, de az egyik fogolytáborban fogságának második évében meghalt.

A kínai állami hírügynökség most a művész halálhírének cáfolataként kiadott egy február 10-re dátumozott videót, amin állítólag Abdurehim Heyit látható, miközben elmondja, hogy jó egészségnek örvend.

Jogvédők szerint a felvétel gyanús, és sokan kételkednek a valódiságában. (BBC)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.