A kormány azt tervezi, hogy az általános iskolás fiúk is kapnak HPV-oltást

Egészségügy
2019 február 17., 17:51
comments 232

A tervek szerint a hetedikes fiúk is ingyen megkaphatják a HPV vírus elleni védőoltást - közölte az RTL Híradóval az EMMI. A minisztérium szerint a lányok védőoltása nagyon sikeres volt, így pedig még több daganatos megbetegedést tudnak megelőzni. Azt nem árulták el, hogy a fiúk mikortól élhetnek a lehetőséggel.

Magyarországon az átfogó méhnyakrák-megelőzési program részeként vezették be a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást 2014-ben, amely azóta része a nemzeti immunizációs programnak. Az oltás önkéntes, de az iskolaorvos és az iskolavédőnő mindenkinek felajánlja, és a többség él is vele. 

Mármint a lányok, fiúknak ugyanis eddig nem járt.

Az ÁNTSZ honlapján a mai napig az olvasható, hogy „a hazánkban bevezetett HPV elleni védőoltás elsődleges célja a méhnyakrák megelőzése. Férfiak körében ez a betegség nem fordul elő. Ha minden lányt megvédünk a méhnyakrákot okozó HPV típusoktól, akkor eleve kevesebb ilyen vírus fog cirkulálni a népesség körében. Ebből következően pedig a fiúknak is kisebb lesz az esélyük arra, hogy ezekkel a HPV-típusokkal találkozzanak, megfertőződjenek, és azt esetlegesen továbbadják.”

Csakhogy az utóbbi években egyre többet beszéltek arról, hogy a HPV nem csak méhnyakrákot okozhat, hanem férfiak számára is életveszélyes betegségekhez is vezethet. Tamás László, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója például már 2016-ban azt nyilatkozta a SOTE honlapjának, hogy „sokat javítana a helyzeten, ha a fiúk is kapnának HPV-elleni oltást”.

„Az elmúlt 4-5 évben derült ki, hogy a HPV a középgaratban és a mandulaszövetekben is okozhat daganatot. Korábban elsősorban a dohányzást és az alkoholfogyasztást tették felelőssé ezekért a tumorokért, mostanra azonban kiderült, hogy a középgaratban, főként a mandulákban és a nyelvgyökben a daganatos elváltozások 40 százalékát a HPV 16-os típusa okozza, vagyis ugyanaz a vírus, amely a nőknél a méhnyakrák hátterében áll” - mondta a klinikaigazgató, és hozzátette: 

évente 1500 új középgarat daganatos beteget diagnosztizálnak Magyarországon, kétharmaduk férfi; főként a fiatal felnőttek érintettek.

A humán papillomavírus a bőr, a szájüreg, a végbélnyílás és a nemi szervek hámrétegében szaporodik - írja az ÁNTSZ tájékoztatója. A HPV-fertőzés nagyon elterjedt: élete során az emberek 50-80 százaléka átesik valamilyen HPV-fertőzésen – és a legtöbbjük nem is tud róla. A HPV-fertőzés átvihető szexuális előjáték (bőr-bőr kontaktus, petting), valamint hüvelyi, anális és orális aktus során. Nagyobb kockázatnak vannak kitéve azok, akik védekezés nélkül létesítenek szexuális kapcsolatot, illetve akik gyakrabban cserélgetik a partnereiket. A HPV-fertőzés általában tünetmentes, átmeneti jellegű, és az esetek legnagyobb részében egyáltalán nem okoz megbetegedést. A vírus legtöbbször 1-2 év alatt magától eltűnik a szervezetből. A nők igen nagy százaléka esik át HPV-fertőzésen, de többségüknél mégsem alakul ki kóros elváltozás, illetve méhnyakrák. Ugyanakkor az erősen rákkeltő HPV-típussal történő fertőződés esetében átlagosan minden 10 ember közül egynél hosszú éveken keresztül észrevétlenül fennmarad a HPV-fertőzés a szervezetben – ez pedig magas kockázatot jelent a méhnyakrák kialakulása szempontjából. Fontos tudni, hogy a HPV vírusra a fertőződés után nem emlékszik az immunrendszer, így ugyanazt a HPV típust többször is el lehet kapni, akár ugyanattól a partnertől is - írja az ÁNTSZ.

Ausztráliában a világon az elsők között, már 2007-ben HPV-oltási programot vezettek be a lányoknak, amit később fiúkra is kiterjesztettek, és ma már úgy számolnak, hogy 20 éven belül eltűnhet a vírus az országból.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.