Már kevesebb menedékkérelmet adnak be az EU-ban, mint a menekültválság előtti évben

migráció
2019 február 17., 15:03
comments 184

Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) éves jelentése szerint 2018-ban 634 700-an kértek nemzetközi védelmet az EU huszonnyolc tagállamában, illetve Izlandon, Norvégiában és Svájcban, ami 10 százalékos csökkenés a 44 százalékos visszaesést produkáló megelőző évhez képest, és már 

megfelel a 2015-ös menekülthullám előtti szintnek.

Sőt, ez már kicsivel kevesebb is, mint a 2014-es adat (641 ezer), és alig fele a 2015-ös és 2016-os tetőzés 1,4 és 1,3 milliós számainak. Azelőtt a magyar közvélemény még legfeljebb ritkásan elszórt rövidhírekből értesült róla, hogy jönnek menekültek Európába.

photo_camera Menedékkérő az olasz határőrség hajóján 2018 nyarán Fotó: ALESSANDRO FUCARINI/AFP

A jelentés szerint a csökkenő tendencia mellett egyre több menedékkérő érkezik legálisan az Európai Unióba. A tagállamok menekültügyi együttműködését segítő EU-s ügynökség adatai szerint 

„2018-ban csaknem minden ötödik menedékkérő teljesen szabályosan és vízummentesen utazott be az EU-ba, hogy benyújtsa menedékjogi kérelmét”, ami nagyjából 115 ezer embert jelent.

A jogszabályi előírásoknak megfelelő módon érkező menedékkérők száma egy év alatt csaknem harmadával nőtt, és meghaladja a Szíriából és Irakból érkezők összesített számát. 

A két leginkább jellemző kibocsátó régió Latin-Amerika és a Nyugat-Balkán. A belpolitikai és gazdasági válság sújtotta Venezuelából például tavaly 22 200 menedékkérő érkezett - ami az egy évvel korábbinak a duplája -, Kolumbiából pedig több mint tízezer. A Nyugat-Balkánon a legnagyobb kibocsátók közé tartozik Albánia, az EU-tagjelölt és NATO-tag országból 21 900 menedékkérő érkezett tavaly.

Egy másik uniós ügynökség, a Frontex januárban arról tájékoztatott, hogy az illegális határátlépések száma tavaly  92 százalékkal alacsonyabb volt a migrációs válság csúcspontján, 2015-ben regisztrált több mint egymilliónál. (Reuters, Morgenpost, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt