Na, ezzel vajon mit akart elérni a magyar diplomácia?

2019 február 18., hétfő 6:58
115

Nem fogják arany betűkkel beírni a magyar diplomácia történetébe azt, amiről a Politico szerzett tudomást. A magyar kormány szerdán még annyira elfogadhatatlannak tartotta az Európai Bizottságnak az EU és Svájc kapcsolatairól szóló határozatát, hogy a szövegről egyeztető nagyköveti tanácskozáson visszautasította azt. Aztán két nap múlva gyakorlatilag változtatás nélkül elfogadta ugyanazt a határozati tervezetet.

A Politico értesülései szerint a magyar kormány végül a tiltakozás legenyhébb, minden következmény nélküli formáját választva csupán az egyeztetések jegyzőkönyvében jelezte egyet nem értését. Így az egyeztetés jegyzetei közé végül felvették, hogy "Magyarország úgy véli, hogy a nemzetközi migráció tekintetében az EU-svájci együttműködés nem irányadó a migrációval kapcsolatos nemzetállami döntésekre, így a nemzetközi migrációs együttműködéssel kapcsolatban sem". Vagyis a tárgyalásról szóló jegyzőkönyvekbe is beírták azt, amit nagyjából minden nap nyilvánvalóvá is tesznek.

A Politico értékelése szerint tehát Magyarországnak sikerült jelentős mennyiségű politikai tőkét feláldoznia a semmiért. "Még Budapest közeli barátai sem értik, hogy mit akart elérni a magyar kormány azzal, hogy visszautasította ezeket az ártalmatlan végkövetkeztetéseket, amelyek célja leginkább a vonakodó svájci kormány meggyőzése volt arról, hogy nem kéne annyit hisztizni az EU-s viszonyt rendező esetleges új szerződés miatt" - írják hírlevelükben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt