Megegyezés nélküli brexit esetén azonnal újraéledhetne az erőszak Észak-Írországban

377 oldalas jelentést tett közzé az Unesco két szakértője, miután felmérték a viszonyokat Észak-Írországban. Megállapításuk meglehetősen egyszerű: ha a brexit következtében bármiféle létesítményt fognak telepíteni a határra, vissza fog térni az erőszak a régióba. 

Brexit-ellenes aktivisták brit katonáknak öltözve tiltakoztakFotó: PAUL FAITH/AFP

Mint írták, az egyetlen kérdés az erőszak mértéke. Az Unesco szakértői arra jutottak, hogy Észak-Írországban egy konfliktus utáni környezetben élnek, ahol még mindig jelen van a nélkülözés, a rejtett paramilitáris tevékenységek és az elszórt erőszak. 

A figyelmeztetés ellenére is jelenleg elképzelhető, hogy hat hét múlva Nagy-Britannia megállapodás nélkül zuhan ki az Európai Unióból, ez pedig egy 'kemény' határ visszaállítását is jelentené az Ír-szigeten. A jelentés szerint minden arra mutat, hogy a fiatalokat és a különféle hátterű helyieket érintő közvetlen beavatkozás nélkül ezzel visszatérne az erőszak is. 

A jelentés pár órával azután jelent meg, hogy egy csőbomba robbant fel Armagh városában, ahol házakat is ki kellett üríteni. Pár hete pedig egy autóba rejtett pokolgép robbant fel Derryben. 

A jelentést Mark Daly, az ír ellenzéki párt, a Fianna Fáil képviselője állította össze, a munkában pedig a Pennsylvania Stat University közösségfejlesztéssel foglalkozó kutatója, Pat Dolan, valamint az Unesco ír gyermekügyi kutatóközpontjának igazgatója, Mark Brennan vett részt. 

A jelentést azért rendelték meg, mert felmerült a félelem, hogy a határ visszaállítása esetén hamar egy népszavazás felé mozdulhatnának el az események, melyek az egyesült Írország létrejöttét szorgalmaznák. Mint a kutatók írják, a brexit következményeit mindenki meg fogja érezni, számukra pedig az most a kihívás, hogy biztosítsák, ez se borítsa fel a békefolyamatot. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.