Meghalt a matróz, aki a 20. század egyik legismertebb fotóján csókolt meg egy nőt

külföld
2019 február 19., 05:28
comments 96

Kilencvenöt évesen elhunyt George Mendonsa egykori amerikai tengerészgyalogos, aki egy legendássá vált fotón megcsókol egy fehérruhás nőt a New York-i Times Square-en 1945. augusztus 14-én, amikor Japán megadta magát, és véget ért a második világháború.

photo_camera Fotó: GABRIEL BOUYS/AFP

A férfi két nappal 96. születésnapja előtt egy idősotthonban halt meg a Rhode Island állambeli Middletonban. Lánya közlése szerint hirtelen rosszul lett és elesett.
A 20. század egyik leghíresebb fotójának női szereplője, Greta Zimmer Friedman osztrák menekült 2016 szeptemberében hunyt el a Virginia állambeli Richmondban 92 évesen, az időskorral együtt járó betegségekben. 

George Mendonsa és Friedman nem ismerte egymást, vadidegenek voltak, és a csók után sem találkoztak soha többé. A fotót készítő Alfred Eisenstaedt egy 1985-ben megjelent könyvben azt mondta: a matróz több nőt is összecsókolt a Times Square-en, és azért Friedmannal fényképezte le, mert a tengerészgyalogoson sötét egyenruha volt, a nő pedig fehér ruhát viselt. E kontraszt nélkül nem kattintott volna, és a legendás fénykép, amely a rákövetkező héten a Life magazinban jelent meg, sosem készült volna el.

Friedman később arról beszélt, hogy nem volt ez igazi csók, csak emberek, akik ünnepeltek. 

1980-ig sem a matróz, sem a nő kiléte nem volt ismert. A Life magazin akkor felhívást tett közzé, hogy jelentkezzen, aki a képen szerepel. Sokan jelentkeztek, és évekbe telt, amíg sikerült teljes bizonyossággal megállapítani a fotón szereplő személyek kilétét. 

Maga Greta Friedman, aki a világháború alatt, 15 évesen menekült el Ausztriából, csodálatos egybeesésnek nevezte, hogy egy egyenruhás matróz, egy fehér ruhás nő és egy nagyszerű fényképész mind pont akkor volt jó helyen. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.