A dél-koreai kormány a K-pop sztárjait kritizálta, óriási hőbörgés lett belőle

2019 február 20., szerda 6:28
125

Arról, hogy mit jelent K-pop sztárnak lenni, írtunk már mi is másfél évvel ezelőtt. Ez alapján el lehet képzelni, micsoda merészség kell ahhoz, hogy valaki nekimenjen egy népszerű dél-koreai fiú- vagy lányzenekar tagjainak, márpedig a kormány pontosan ezt csinálja éppen - erről a Guardian számolt be. Új irányelveket jelöltek ki ugyanis a tévés (és rádiós) közvetítésekre vonatkozóan, melyekben az is szerepel, hogy a zenekarok tagjainak nem kéne ennyire ugyanígy kinézniük, meg ennyire vékonyak se legyenek, ha lehet. Az sem jó a kormány szerint, hogy a zenészek haja és sminkje is ugyanolyan, meg az sem, hogy túl sok testrészük lóg ki a ruhából. A minisztérium azt javasolja, csökkentsék az egy tévéműsorra jutó k-pop-zenekarok számát, hátha így nem lesz olyan erős a hamis szépségideált közvetítő együttesek hatása.

A döntés ellen petíciót nyújtottak be, a tiltakozók szerint a kormány cenzúrázni akarja, hogy hogy nézzenek ki a női popsztárok. A petícióban azt írják, a minisztérium a korábbi elnök, Cson Duhvan nyomdokaiba lépett, „kezdve az internet cenzúrájával, most meg már az emberek külsejét is cenzúráznák.” A javaslat miatt a nyolcvanas évek dél-koreai diktátorát emlegetik ellenzéki képviselők is. Egyikük, a kicsi Bareunmirae párt képviselője, Ha Tae-keung azt mondta a Korea Joonang Daily-nek, hogy a diktátor idején azt szabták meg, milyen hosszú lehet a szoknya, szerinte a mostani javaslatok ettől nem sokban különböznek. A kormány ugyanakkor hangsúlyozza, ezek csak irányelvek, nem kötelezőek senkire nézve sem. A hamis szépségideálok ellen jó ideje küzdenek az országban, becslések szerint a koreaiak egyharmada (!) átesik plasztikai sebészeti beavatkozáson és a bőrüket is gyakran káros anyagokkal fehérítik, hogy külsejük európaibb legyen.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt