Zokon vette a bírónő, hogy Trump tanácsadója célkeresztes fotót közölt róla

külföld
2019 február 20., 09:30
comments 48
Roger Stone Nixon-pózba vágta magát február 1-i a meghallgatása után. Stone annak idején Richard Nixon elnök 1972-es kampánycsatapában, a demokrata jelölteket zaklató ratfuckerek egyikeként kezdte sötét politikai karrierjét.
photo_camera Roger Stone Nixon-pózba vágta magát február 1-i a meghallgatása után. Stone annak idején Richard Nixon elnök 1972-es kampánycsatapában, a demokrata jelölteket zaklató ratfuckerek egyikeként kezdte sötét politikai karrierjét. Fotó: Andrew Harnik/AP

Amy Berman Jackson, a Roger Stone ügyét tárgyaló szövetségi bíró minden jel szerint zokon vette, hogy Trump szabadlábon védekező egykori kampánytanácsadója egy olyan képet közölt róla Instagramján, amelyen a bírónő feje mellett egy célkeresztnek látszó célkereszt látható. Jackson csütörtökre új tárgyalást írt ki, ezen akár úgy is dönthet, hogy visszavonja Stone óvadékát, vagyis börtönbe küldi a tárgyalásig. Jackson emellett azt is megtilthatja Stone-nak, hogy nyilvánosan beszéljen az ügyről - Jackson korábban azt már megtiltotta, hogy a bíróság épületének közelében nyilatkozzon a sajtónak, mert szerinte Stone megnyilvánulásai alkalmasak a bíróság előtt várakozó hívei feltüzelésére.

Stone a posztjában azzal vádolta Jacksont, hogy Obama kinevezettjeként elfogult az ügyben. Aztán törölte a posztot, és kicsit összevissza magyarázkodásba kezdett. A bírósághoz benyújtott beadványában elnézést kért a posztjáért, amiről azt mondta, hogy "a fénykép és a megjegyzés ízléstelen volt, nem kellett volna posztolni". Ehhez még hozzátette, hogy "nem állt szándékomban megsérteni a bíróságot, ezért alázatosan elnézést kérek a bíróságtól ezért a kihágásért".

A nyilvánosság előtt már mást mondott. Instagramján azt magyarázta, hogy a fotót "félremagyarázták", az csak egy "találomra letöltött internetes kép". A célkeresztről az Instagramon azt írta, hogy annak a webszájtnak a logója, ahonnan letöltötte a képet, de Washington Postnak már azt mondta, hogy az egy "kelta szimbólum", az Infowars nevű bolondhiradóban pedig már "okkult szimbólumot" emlegetett.

Stone a New York Times megkeresésére már nem kívánta kommentálni a történteket.

A magyar felmenőkkel bíró Stone-t Robert Mueller, az amerikai választásokba történt orosz beavatkozást, Trump stábja és az oroszok együttműködését, illetve Trump stábjának az igazság eltusolását célzó lépéseit vizsgáló ügyész vádolta meg hamís tanúzással, a tanúk befolyásolásával és az igazságszolgáltatás akadályozásával. Stone a bíróságon ártatlannak vallotta magát.

A vád szerint Trump kampánystábja Stone-t bízta meg azzal, hogy lépjen kapcsolatba a hackeléssel megszerzett dokumentumokat az orosz titkosszolgálattól megkapó Wikileaksszel. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.