A Budapest Pride oldalát is blokkolják a Városháza belső hálózatában

Akadályba ütközik, aki melegjogi kérdésekben szeretne tájékozódni a Tarlós István vezette budapesti Városháza hálózatából. Nem lehet megnyitni a Budapest Pride, a Háttér Társaság vagy a Humen Online magazin oldalát, de elérhető például a Magyar LMBT Szövetség oldala. Onnan azonban már hiába navigálna tovább az olvasó számos tagszervezet oldalára, megjelenik egy üzenet, mely szerint a Fővárosi Polgármesteri Hivatal szűrési rendszere blokkolja azokat. Elérhetetlen az LMBTQI emberek számára jogsegély-, információs és lelkisegély szolgálatot működtető Háttér Társaság és az egyetlen magyar leszbikus szervezet, a Labrisz oldala is.

A rendszerüzenet arról tájékoztat, a meleg, a leszbikus és a biszexuális tartalom elérése korlátozva van a hivatal rendszerében. 

Ezt látja a felhasználó, ha Budapest Pride oldalán szeretne tájékozódni

A hálózatban használt Juniper szűrő dokumentációja szerint ez a 85-ös számú kategória, és a meleg, leszbikus vagy biszexuális témával foglalkozó URL-eket szűri. Ez a kategória nem a meztelenséget vagy szexet tartalmazó oldalakat blokkolja, arra ugyanis van külön három másik kategória, melyek hatékonyan szűrik ezeket. (A hálózatban - érthető módon - a kimondottan szexuális tartalmú oldalak hozzáférését is korlátozzák.) 

Hogy az FPH belső informatikai rendszere pontosan hogy működik, milyen szempontok alapján szűr, nem világos, de az tény, hogy elég szigorúak a beállítások, hiszen a melegek jogaival foglalkozó szervezetek elérését is lehetetlenné teszi. 

Az ügyben kerestük a Főpolgármesteri Hivatalt, a Szervezési és Informatikai Főosztály vezetője, Schrödel Norbert válaszában azt írta, a hivatalban hosszú évek óta belső szabályzat rendelkezik az internet használatáról. Eszerint „a Hivatal az informatikai infrastruktúrát kizárólag a munkaköri feladatok ellátása érdekében történő munkavégzés céljából bocsátja a felhasználók rendelkezésére.” Idézi továbbá, hogy a felhasználónak „kötelezően kerülnie kell az általánosan fenyegetettséget hordozó weboldalak megnyitását, különösen:

  • a tiltott haszonszerzésre irányuló tevékenység (piramis- vagy pilótajáték) terjesztését,
  • általában a nagy nyereményeket kínáló lapok megnyitását, továbbá
  • a szexuális tárgyú, tartalmú lapok megnyitását.”

Schrödel hozzáteszi, véleményük szerint szabályozás nélkül is elvárható, hogy munkaidőben, hivatali eszközökön ne a fenti weboldalak nézegetésével múlassák az időt a munkavállalók. A főosztályvezető szerint a szabályzatban meghatározott korlátozó listák nemzetközi iparági szabványok alapján keletkeznek, ezeket a Hivatal változtatás nélkül átveszi, a listától való eltérésre (kivétel képzésére) normatív utasítás alapján van lehetőség.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.