Az olasz kormány ismét megpróbálja megmenteni az állami légitársaságot

Az olasz miniszterelnök-helyettes, az Öt Csillag Mozgalom éléről érkező Luigi Di Maio semmiféle bukási kockázatot nem lát abban, hogy az EasyJet és a Delta Air Lines beszállna a nagyon szenvedő olasz légitársaság, az Alitalia felélesztésébe. 

Di Maio elmondása szerint ő nagyon magabiztos amiatt, amit eddig látott, és szerinte az olasz állam mindössze 15 százaléknyi részvénycsomagot vásárolna a formálódó új cégben, amely a légitársaságot vinné. Ez Di Maio szerint újraindítást, és nem megmentést jelentene.

Fotó: Wolfgang Minich/Picture-Alliance/AFP

Az olasz légitársaság megmentése vállalt célkitűzése az establishment-ellenes, populista mozgalom éléről érkező politikusnak. Di Maio a kampánya során is arra épített, hogy munkahelyeket kíván megmenteni a nehéz helyzetben lévő szektorokban, most pedig miniszterként a gazdasági fejlesztésekért is felelős. 

Az olasz pénzügyminiszter, Giovanni Tria jelezte, hogy az állam csak akkor vásárolna részvényeket, ha a potenciális befektetőkkel zajló tárgyalások mentén egy erős üzleti terv születik majd meg. Hírek szerint az EasyJet és a Delta 400 millió eurót fektethetne az Alitaliát üzemeltető társaságba, és 40 százaléknyi részvénycsomag fölött rendelkezhetnének, míg az állami tulajdonban lévő vasúttársaság, a Ferrovie dello Stato 30 százalékkal bírna, és mellé jönne még a közvetlen állami bevásárlás. 

Az Aitalia sok éve küszködik a repülési piacon: a légitársaságba még 2014-be vásárolta be magát 49 százalékos részvénycsomaggal az Etihad Airways, de az az üzlet nem sült el jól, 2017-ben pedig a munkavállalók megfúrtak egy nagyobb megszorítási csomagot, amely után a vállalat csődeljárást indított, már a másodikat ebben az évtizedben. Ebben az évben az olasz kormány egy 900 millió eurós hitellel támogatta meg a vállalatot, mellyel kapcsolatban felmerült a tiltott állami támogatás gyanúja is. Az Eithad azóta hátralépett, az Aitalia pedig évek óta az állami kölcsönből működött, úgyhogy most az a kérdés, hogy valóban sikerül-e üzleti befektetőket bevonzani a hányatott sorsú társaság megmentésébe.  (via Bloomberg)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.