Egy senki által nem ismert, számüzetésben lévő észak-koreai csoport bejelentette, hogy ellenkormányt alakítanak

külföld
2019 március 01., 10:09
comments 64

Egy száműzetésben élő, a nemzetközi színtéren ismeretlen észak-koreai ellenzéki csoport bejelentette pénteken, hogy ellenkormányt alakított azzal a céllal, hogy megdöntse Kim Dzsongun észak-koreai vezető hatalmát.

A magát Csollima-Polgári Védelemnek nevező csoport a honlapján angol és koreai nyelven is közzétett nyilatkozatában, illetve az azt kísérő videofelvételben közölte: Szabad Csoszon néven átmeneti kormányt hoz létre. A Csoszon-dinasztia 1392-től 1910-ig, a japán megszállásáig vezette Koreát. Ezt a több száz évet felölelő történelmi időszakot is a dinasztiáról nevezték el.

"Csoszonnak szabadnak kell lennie, és szabad is lesz" - olvasta fel a nyilatkozatot egy koreai népviseletet hordó nő. "Kezdjetek felkelést ti mindannyian, akik elutasítjátok a rabszolgaságot!" - szólított fel.

Az ellenzéki csoport az észak-koreai nép egyetlen legitim képviselőjének nevezte magát.

"Maradéktalanul annak áldozzuk életünket, hogy felszámoljuk a hatalmas gonoszt" - írták a nyilatkozatban a jelenlegi phenjani rezsimre utalva.

A Csollima-Polgári Védelem csaknem teljesen ismeretlen a nemzetközi színtéren. 2017-ben tűnt fel először, amikor egy videóban bejelentette, hogy védelmébe veszi Kim Dzsongun Kuala Lumpurban meggyilkolt féltestvérének, Kim Dzsong Namnak a fiát, Kim Han Szolt. A csoport egyúttal észak-koreai menekülteknek is segítséget nyújt, és a gyanú szerint kapcsolatban állhat a dél-koreai titkosszolgálattal.

A szervezet neve egy mitikus szárnyas lóra, Észak-Korea egyik jelképére utal. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.