Bírságolással vágnák rövidebbre a kórházi várólistákat

Egészségügy
2019 március 02., 09:42
comments 208

A Népszava ír arról, hogy mgelégelte a kormány a várólista-manipulációkat, és áprilistól büntetik azokat a kórházakat, amelyek nem a lehető legkorábbi időpontot adják a betegeknek.

A közelmúltban komoly meglepetést keltett Kasler Miklós EMMI-miniszter és az egészségügyi szakállamtitkár bejelentése az általuk nyilván tartott várólistás számokról, mert közben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján régiónként más, általában nagyobb várakozási időket írtak az egyes kezelésekhez.

A lap úgy tudja, hogy az elmúlt egy évben dolgoztak már a két rendszer összehangolásán, egy nem nyilvános felületen már nem csak azt lehet látni, hogy egy-egy orvos, illetve intézet műtéti kapacitása szerint mikorra sorolható be legkorábbra az adott beteg, hanem azt is, ha valaki ennél későbbi időpontot ad a páciensének. Ez utóbbi pedig gyakran előfordult, a lap szerint sokszor azért is, mert a hálapénzt fizetők előre soroltatták magukat. 

Az új rendszerben viszont elvben az orvos nem adhat a legkorábbi szabad időpontnál későbbi időpontot a betegnek, ha pedig egy pácienst az eredeti időpontnál előbbre vesznek a műtőben, annak ellátását a biztosító nem fizeti ki mindaddig amíg tisztázódik, mi okból történt ez a változás. Ha szakmailag indokolt volt az eset, akkor nem lesz szankció, de ha nincs megfelelő indok, akkor nagyjából 40 ezres büntetést kaphat a szolgáltató. 

A várólisták erőteljes kurtításának állami vágya és az általános orvoshiány viszont nem várt problémákhoz is vezetett: mint pár napja a Röntgen blog megírta, több kórházban is bevett gyakorlat lett, hogy az akut ellátást igénylő beteggel szemben az elektív, tervezett és természetesen borítékkal is megjelenő betegellátás előnyt élvez, ami súlyos veszélyeket rejthet magában. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.