Százakat telepítettek ki Ausztráliában a Victoria államban tomboló bozóttüzek miatt

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.
Tűzoltóhelikopter töltekezik egy víztározónál Queenslandben.Fotó: ROB GRIFFITH/AFP

Több mint harminc bozóttűz pusztít párhuzamosan Ausztrália Victoria államában, a tüzek miatt százakat kellett kitelepíteni. A tüzekben eddig öt ingatlan égett le, de Andrew Crisptold válságbiztos szerint további épületek is megsemmisülhetnek.

A legveszélyesebb tűz a Melbourne-től mintegy 100 kilométerre keletre található Bunyip Nemzeti Parkban tombol, itt három ingatlan égett le. A bozóttűz egy pénteki vihart követően lobbant fel, és már több mint 6300 hektárt emésztett el. A lángok áramvezetékeket is veszélyeztetnek. Mintegy 850 tűzoltó, 120 tűzoltókocsi, buldózer és 20 repülő küzd a tűz megfékezéséért.

Az idei volt a legmelegebb nyár a déli féltekén fekvő Ausztráliában. Az ország átlaghőmérséklete decembertől február végéig 2,14 Celsius fokkal volt magasabb a korábbi középértéknél, és jelentősen túlszárnyalta a korábbi, 2012-13-as melegrekordot, amikor 1,28 Celsius fokkal emelkedett az országos hőmérséklet az átlagos fölé.

A hosszú távú országos átlaghőmérséklet 27,5 Celsius fok, ehhez a referenciaponthoz viszonyítják az aktuális hőmérsékletet, illetve ehhez képest határozzák meg a hőmérsékleti anomáliákat. A legmelegebb hónap január volt, először emelkedett a középhőmérséklet országszerte 30 Celsius fokra. A meteorológiai hivatal jelentése szerint az idei nyári hőmérsékleti rekordot komoly aszály kísérte. A teljes nyári csapadékmennyiség 32 százalékkal kevesebb volt az átlagnál, 1982-83 nyara óta ez volt a legszárazabb nyár az országban. (Via MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.