A karbantartók a nagy áruházláncok legmenőbb munkásai, havi félmillió felett keresnek

gazdaság
2019 március 04., 13:24
comments 132

Mennyit lehet keresni fizikai munkával a nagy élelmiszeripari boltláncoknál? 

Erre a kérdésre próbált válaszolni a témában nagy összeállítást író blokkk.com, méghozzá azzal a módszerrel, hogy összesítették, hogy az álláshirdetésekben megadott összegekből kiindulva melyik cég melyik munkakörért mennyit kínál. A teljes javadalmazást, vagyis azt az összeget nézték, amit az ember hónap végén összesen megkap, a nem számszerűsített javadalmazást, például egészségügyi juttatásokat nem vették figyelembe.

Általánosságban nézve az derült ki, hogy a vásárlókkal találkozó eladótéri munkaerő jóval kevesebbet keres a háttérembereknél, vagyis a logisztikában, a szállításban vagy a raktárban dolgozóknál. (Az itt következő adatok értékeléséhez annyit érdemes még tudni, hogy 2018-ban a fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresete Magyarországon 219 ezer forint volt.)

A legnagyobb királyok a karbantartók, közülük is a villanyszerelő végzettséggel vagy gyakorlattal rendelkezők, őket sofőrök követik, őket pedig a raktári dolgozók.

A karbantartók félmillió forint fölött kereshetnek. Az Aldinál 521 ezret vihetnek haza, a székesfehérvári Lidlnél pedig 523 ezret, mindkét esetben feltétel a villanyszerelés ismerete.

A CBA-nál 470 ezret is kereshet egy teherautósofőr, amiből 20500 forint a cafeteria. Itt a legkisebb belépő havi kereset is 420500 forint. De targoncát is megéri vezetni, a Sparnál 2018-ban pótlékok és juttatások nélkül kerestek átlagban 367 ezret. A Lidl ugyanilyen munkára 309 ezerért keres ember Fehérvárra, de a cégnél 3 év után már 370 és 413 ezer közötti összeget lehet összetargoncázni. A Tesco online rendeléseit kiszállító sofőrök fél év próbaidő után a kiegészítésekkel együtt 373 ezer forinttal számolhatnak.

A targoncás mellett más raktári munkakörökben is elérhető a 300 ezer forintot meghaladó összeg: a CBA-nál ilyen munkával a havi 320 ezer is elérhető, a biatorbágyi Aldiban 309 ezerről indulnak a raktárosok, ami 2 év után 349 ezerre ugrik. A Lidl szigetszentmiklósi göngyölegraktári dolgozói 347 ezret visznek haza.

Az eladótéri dolgozók a legtöbb cégnél jóval, akár 100 ezer forinttal is kevesebbet keresnek a raktárosoknál, kivéve a Lidlt, ahol a kezdő eladók 267 és 287 ezer forint között keresnek, amihez tavaly havi átlagban 32 ezer forint pótlék járult. A Metrónál viszont azért alakult meg nemrég a sztrájkbizottság, mert az áruházi munkakörben dolgozók kezdő bérét a 2018-as 180,5 ezerről a cég csak 200 ezerig lett volna hajlandó emelni, miközben a szakszervezet 210-et követelt. Itt mondjuk van 13. és 14. havi fizetés is, amivel együtt az a megajánlott 200 igazából 233 ezer. (Az Aldi biatorbágyi raktárában a takarítók is 229 ezret visznek haza.) A Tescónál a legalacsonyabb eladói kereset cafeteriával és átlagos pótlékokkal 2019 első félévében 240 ezer forint lesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.