Jelenlegi formájukban nem működnek tovább az SOS Gyermekfalvak

társadalom
2019 március 05., 10:35
comments 80

Rétvári Bence, az EMMI államtitkára gyakorlatilag megerősítette, hogy mivel megszűnik az SOS Gyermekfalvak külföldi finanszírozása, ez a gyerek- és családsegítőmodell ebben a formában valószínűleg nem működik tovább Magyarországon. Minderről az Index számolt be.

Rétvári Ungár Péter LMP-s képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában arról írt, hogy tárgyanak az SOS Gyermekfalvak 2019-es működéséről, de további tájékoztatást nem ad, mert az az üzemeltető alapítvány dolga. Ungár úgy tudja, hogy a külföldi támogatás elmaradása miatt át kell strukturálni a működést, a gyermekfalvak megszűnnek, az ezeket fenntartó alapítvány pedig csak koordinációs feladatokat fog ellátni, miközben a gyerekeket külsős nevelőszülőknél helyeznék el.

Az SOS Gyermekfalvak Alapítvány már februárban jelezte, hogy átalakulás előtt állnak. Akkor azt írták, hogy

„a nevelőszülői családok a következő három évben Kőszegen és Kecskeméten is fokozatosan integrált lakókörnyezetbe kerülnek, nem SOS-es családok mellé. Az együttélésnek ez a formája, az integráció jobban támogatja a gyerekek társadalmi beilleszkedését és későbbi boldogulását. Csökkentjük az egy nevelőszülői családban elhelyezhető gyerekek számát is, hogy nagyobb odafigyelés jusson egy gyermekre, ezzel párhuzamosan növeljük a nevelőszülők számát. A jövőben olyan nevelőszülőket keresünk, akik saját ingatlanukban gondoskodnának az SOS-be került gyerekekről. Az SOS ingatlanjaiban jelenleg lakó nevelőszülői családok saját házukba/lakásukba költöznek, vagy saját döntésük alapján akár az SOS ingatlanjait is bérelhetik. Az alacsony kihasználtságú, költséges ingatlanokat és használaton kívüli telkeket a közeljövőben értékesíteni fogjuk, az így befolyt összeget teljes egészében közvetlenül a magyar SOS-ben élő gyerekekre fordítjuk. A családok továbbra is megkapják ugyanazt a szakmai segítséget, amit eddig, csak területileg nem lesznek közvetlenül egymás mellett”.

Azt ugyanakkor ők is elismerték, hogy vannak anyagi gondjaik, „de úgy látjuk, még nagyon hosszú ideig szükség van a munkánkra ebben az országban is. Változatlanul részt veszünk a gyermekvédelmi feladatok ellátásában, ahogy a jelenlegi gyermeklétszámot is szeretnénk fenntartani.”

Az SOS Gyermekfalvak 1983 óta vannak jelen Magyarországon, az általuk fenntartott hálózatban ma körülbelül 400 gyerek és fiatal lakik. A magyar szervezet az osztrák SOS Kinderdorf magyar alapítványaként működik, így 2017 óta nekik is fel kell tüntetniük anyagaikon, a "külföldről támogatott" státuszt. Az Index szerint ebből volt is feszültség a magyar kormány és az osztrák alapítvány közt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.