Jelenlegi formájukban nem működnek tovább az SOS Gyermekfalvak

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Rétvári Bence, az EMMI államtitkára gyakorlatilag megerősítette, hogy mivel megszűnik az SOS Gyermekfalvak külföldi finanszírozása, ez a gyerek- és családsegítőmodell ebben a formában valószínűleg nem működik tovább Magyarországon. Minderről az Index számolt be.

Rétvári Ungár Péter LMP-s képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában arról írt, hogy tárgyanak az SOS Gyermekfalvak 2019-es működéséről, de további tájékoztatást nem ad, mert az az üzemeltető alapítvány dolga. Ungár úgy tudja, hogy a külföldi támogatás elmaradása miatt át kell strukturálni a működést, a gyermekfalvak megszűnnek, az ezeket fenntartó alapítvány pedig csak koordinációs feladatokat fog ellátni, miközben a gyerekeket külsős nevelőszülőknél helyeznék el.

Az SOS Gyermekfalvak Alapítvány már februárban jelezte, hogy átalakulás előtt állnak. Akkor azt írták, hogy

„a nevelőszülői családok a következő három évben Kőszegen és Kecskeméten is fokozatosan integrált lakókörnyezetbe kerülnek, nem SOS-es családok mellé. Az együttélésnek ez a formája, az integráció jobban támogatja a gyerekek társadalmi beilleszkedését és későbbi boldogulását. Csökkentjük az egy nevelőszülői családban elhelyezhető gyerekek számát is, hogy nagyobb odafigyelés jusson egy gyermekre, ezzel párhuzamosan növeljük a nevelőszülők számát. A jövőben olyan nevelőszülőket keresünk, akik saját ingatlanukban gondoskodnának az SOS-be került gyerekekről. Az SOS ingatlanjaiban jelenleg lakó nevelőszülői családok saját házukba/lakásukba költöznek, vagy saját döntésük alapján akár az SOS ingatlanjait is bérelhetik. Az alacsony kihasználtságú, költséges ingatlanokat és használaton kívüli telkeket a közeljövőben értékesíteni fogjuk, az így befolyt összeget teljes egészében közvetlenül a magyar SOS-ben élő gyerekekre fordítjuk. A családok továbbra is megkapják ugyanazt a szakmai segítséget, amit eddig, csak területileg nem lesznek közvetlenül egymás mellett”.

Azt ugyanakkor ők is elismerték, hogy vannak anyagi gondjaik, „de úgy látjuk, még nagyon hosszú ideig szükség van a munkánkra ebben az országban is. Változatlanul részt veszünk a gyermekvédelmi feladatok ellátásában, ahogy a jelenlegi gyermeklétszámot is szeretnénk fenntartani.”

Az SOS Gyermekfalvak 1983 óta vannak jelen Magyarországon, az általuk fenntartott hálózatban ma körülbelül 400 gyerek és fiatal lakik. A magyar szervezet az osztrák SOS Kinderdorf magyar alapítványaként működik, így 2017 óta nekik is fel kell tüntetniük anyagaikon, a "külföldről támogatott" státuszt. Az Index szerint ebből volt is feszültség a magyar kormány és az osztrák alapítvány közt.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.