1500 gyerek van iraki és kurd fogságban

ISIS-esek fogságban.Fotó: Dmitriy Vinogradov/Sputnik

Nagyjából másfélezer fiatalkorút tartanak fogva Irakban és Kurdisztánban azzal a gyanúval, hogy az ISIS terroristái. A Human Rights Watch jelentése szerint a gyanúsítottakat "véletlenszerűen" tartóztatják le, és gyakran kínzással csikarnak ki belőlük beismerő vallomást. A HRW szerint ezek a letartóztatások sértik a nemzetközi jogot. A kurd és az iraki hatóságok egyelőre nem kommentálták a szervezet legutóbbi vádjait.

A kurd hatóságok korábban tagadták a HRW hasonló jelentéseit. Januárban azt állították, hogy a helyi hatóságok "rehabilitálni" akarják csak a gyerekeket, akiket "tilos" kínozni.

A HRW 53 oldalas jelentése szerint 2018 végén nagyjából 1500 terrorizmussal gyanúsított gyerek volt az iraki és a kurd hatóságok fogságában. Azt írják, hogy az iraki hatóságok tájékoztatása szerint legalább 185 külföldi gyereket ítéltek terrorizmus vádjával börtönre.

A HRW szerint az iraki és kurd hatóságok bármilyen gyerek ellen fellépnek, akikkel szemben felmerült a gyanú, hogy akármilyen kapcsolatban lehettek az ISIS-szel, hogy aztán a kínzással kiszedett vallomásaik alapján gyorsított, szabálytalan eljárásban ítéljék el őket. "Ez nem igazságszolgáltatás, és életre szóló negatív hatásai lesznek a gyerekekre" - mondta a HRW gyerekjogokért felelős igazgatója, Joe Becker.

A HRW jelentésében 29 terrorizmussal vádolt gyerekkel interjúzott, közülük 19 állította, hogy kínozták: műanyag csövekkel, rudakkal és elektromos vezetékkel verték őket. Egy 17 éves áldozat pedig azt állította, hogy rendszeresen felfüggesztették a csuklójánál. A HRW-nek nyilatkozók többsége amúgy elismerte, hogy az ISIS tagja volt, de a legtöbbjük azt mondta, hogy anyagi okokból, vagy családi nyomásra kellett csatlakoznia a terroristákhoz.

A HRW jelezte, hogy a nemzetközi jog az ilyen gyerekkatonákat elsősorban áldozatnak tekinti, akiket rehabilitálni kell, és reintegrálni a társadalomba. Ehhez képest szerintük a fogságból szabaduló gyerekek gyakran nem mernek hazatérni, mert bosszútámadásoktól tartanak. (Via BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.