Dél-Korea Kína segítségével lépne fel Szöul légszennyezettsége ellen

A dél-koreai kormány Kínával összefogva, mesterséges esők előidézésével próbálná megtisztítani Szöul súlyosan szennyezett levegőjét.

Mun Dzse In dél-koreai elnök kormányának szerdai tanácskozásán arról beszélt, hogy Kína Dél-Koreánál sokkal fejlettebb esőelőidéző technológiákkal rendelkezik, és reméli, hogy Peking segítségével mesterséges csapadékot tudnak majd létrehozni a két ország közötti vizek felett, ami enyhíthetné a légszennyezettséget.

Mun Dzse In szerint a kínai felet is segíthetné, ha közösen mesterséges csapadékot idéznének elő a Sárga-tenger felett, mivel Peking szerint a dél-koreai szálló por például Sanghajt is érinti. Az államfő arra is javaslatot tett, hogy Kína és Dél-Korea dolgozzon ki közös légszennyezettségi riasztórendszert.

Gyalogosok a szmogban az északkelet-kínai Csilinben 2013. október 22-én.Fotó: AFP

Szöul hosszú ideje küzd azzal, hogy csökkentse a levegő szennyezettségét, de januárban kudarcba fulladt a dél-koreai meteorológiai ügynökség kísérlete, amivel mesterséges esőt idéztek volna elő. Szakértők szerint az erős szmogot Kína erőteljes ipari tevékenysége, illetve a dél-koreai kocsik károsanyag-kibocsátása okozza. Az utóbbi héten a szálló por koncentrációja olyan magas volt Dél-Koreában, hogy az emberek maszkban közlekedtek a sűrű szürkeségben. Szerda délután Szöulban a szálló por koncentrációja köbméterenként 136 mikrogramm volt, miközben a hatóságok beosztása szerint a 75 mikrogramm feletti érték „nagyon rossznak” tekinthető.

Törvényhozók arra szólították fel Munt, hogy nyilvánítsa nemzeti katasztrófává a nagyfokú légszennyezettséget. Kormányzó és ellenzéki pártok vésztanácskozást tartottak az ügyben, és megállapodtak arról, hogy sürgősen törvényeket fogadnak el a megoldás érdekében. Az államfő utasítást adott arra, hogy gyorsítsák fel a régi, több mint 30 éve üzemelő széntüzelésű erőművek felszámolását. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.