Jogerősen elítélt bűnözőt indít az EP-választáson a Mi Hazánk Mozgalom

POLITIKA
2019 március 06., 06:21
comments 126
A Mi Hazánkat azok alapították, akiknek a Jobbik már nem volt elég szélsőjobboldali.
photo_camera A Mi Hazánkat azok alapították, akiknek a Jobbik már nem volt elég szélsőjobboldali. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Egy jogerősen elítélt bűnöző szerepel a kormánymédia kedvenc ellenzéki pártja, a Jobbikból szélsőséges nézeteik miatt kivált Mi Hazánk Mozgalom EP-listájának ötödik helyén, írja a 24.hu. Értesüléseik Szerint Gulya Tibort tavaly márciusban a Fővárosi Törvényszék jogerősen két év, négy év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte hamis tanúzásra való felbujtás és zugírászat bűntette miatt.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy Gulya jogoslatlanul és üzletszerűen végzett ügyvédi, jogtanácsosi vagy közjegyzői tevékenységet. Gulya a 24 szerint "devizahiteles szakértőként" ténykedett. Az egykori rendőr a lap szerint korábban számos alkalommal szerepelt a sajtóban végrehajtásokkal terhelt tanácsadó cégével, ami bajba került devizahiteleseknek ígért segítséget - úgy, hogy közben Gulyának nem volt jogi végzettsége.

A 24 szerint Gulya cége termékbemutató jellegű előadásokon szerzett ügyfeleket, akik nem ritkán több százezer forintot fizettek neki.

A 24 idézi Gulya egy, a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatát, amiben arról beszélt, hogy "aki ide bejön, annak mindig azt mondom, neked egy feladatod van: feltölteni az olajoshordót, a fáklyát a kezembe adni, és én majd tudom, hova kell berúgni és a fáklyát utánadobni. Pusztítani kell! Ezt másképp nem lehet".

A 24 megkereste a Mi Hazánk elnökét, Toroczkai Lászlót, aki érdeklődésükre elismerte, tudta, hogy Gulyát zugírászat miatt elítélték. A hamis tanúzásra való felbújtásról azonban nem. Szerinte "nagy dilemma volt" számukra, hogy Gulyát felvegyék-e az EP-listára, de benne az a kép alakult ki Gulyáról, hogy ő olyan, "aki a hatalomnak kőkeményen nekimegy, és a hatalom ezért visszavág". Ő amúgy nem tartja szélhámosnak Gulyát, aki jogi végzettség nélkül nyújtott "segítséget" áldozatainak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.