Elképesztő sebességgel lövi ki magát áldozatára a csúzlipók

ÁLLAT
2019 március 07., 10:36
comments 57

Egy apró, de elképesztő tempóban érkező ragadozó vadászik a perui esőerdőkben: az American Physical Society március 4-ei ülésén bemutatott pók lehet a leggyorsabban mozgó pókféle a világon.

Igaz a csúzlipók néven emlegetett pókfaj némi eszközhasználatot is bevet ehhez a sebességhez: kúp alakú hálót fon, melyekben van egyetlen szál, ami a kúp csúcsához illeszkedik. Ezen lógva kifeszíti a szálat, ha pedig potenciális áldozatot lát, elengedi a hálót, és a háló meg a pók rácsapódik a csapdába csalt áldozatra, melynek nem sok esélye lehet a rendkívül gyorsan érkező hálóba gabalyodva. 

link Forrás

A pókfajt 2014-ben fedezték fel, azóta zajlottak megfigyeléseik rendkívül érzékeny technológiával. Mint kiderült, a pók a csúzlihatás kihasználásával négy méter/másodperces sebesség elérésére is képes, ami az ismert és gyorsnak számító pókokhoz képest is erős eredmény: a leggyorsabbak közé sorolt marokkói flic-flac pókok például másodpercenként két métert tesznek meg. 

A csúzlipók gyorsulása is elképesztő: 1100 méter/másodperc2, ami százszor nagyobb, mint egy gepárd gyorsulása. (ScienceNews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.