Kétszer tesztelték a héten a választási informatikai rendszert, mindkétszer lehalt

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

"Az informatikai próbák célja pont az, hogy a választások előtt több hónappal ellenőrizni lehessen, hogy az adott informatikai rendszer megfelelően működik, vagy szükség van-e még további finomhangolásra, fejlesztésre," ismerte el a Nemzeti Választási Iroda az Azonnalinak, hogy az informatikai rendszerük kétszer is elhasalt a héten. A lap információ szerint 

  • előbb március ötökidén fagyott le a Választási Kommunikációs és Információs Rendszer. Ez a rendszer szolgál arra, hogy a helyi választási irodák azon keresztül kommunikáljanak a területi választási irodák. Az első teszten belépni sem tudtak a tesztelők.
  • Majd a csütörtöki újabb teszten sem működött megfelelően: azok, akinek sikerült belépni, a rendszer lassúságára panaszkodtak.

Bár az átjelentkezéseket, és eredményeket rögzítő Nemzeti Választási Rendszerrel nem akadt gond, a VÁKIR hibája aggasztó, hiszen ez a felület szolgál arra, hogy például a helyi választási irodák technikai gond esetén segítséget kérjenek. 

Az NVI szerint már kijavították a hibát és a választás napjáig " a választási rendszereit, így különösen a honlapot és a VÁKIR-t is folyamatos funkcionális és terheléses teszteknek vetik alá, bővítik az infrastruktúrát, hogy az a főpróba során és a választás napján is megfelelően működjön."

Ezek szerint joggal mondta azt hétfőn a Választási Iroda elnöke, Pálffy Ilona a köztévében, hogy 

az informatikai rendszerben bizonyos finomhangolások szükségesek.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.