Az e-cigaretta valószínűleg nem tesz jót a szívnek

"Riasztóként" jellemezte kutatási eredményeit Mohinder Vindhyal, a Kansasi Egyetem Whichitai Orvosi Iskolájának adjunktusa. Vindhyal és társai az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának évi rendes közgyűlésén hozta nyilvánosságra legfrissebb kutatását, melyben a 2014-es, 2016-os és 2017-es éves amerikai nemzeti egészségügyi felmérés adatai alapján az e-cigaretta hatásait vizsgálták.

Ezt a terméket a gyártók a dohányzásnál biztonságosabb alternatívaként reklámozzák. "Biztonságosabb, ezt a fogalmat akárhogy lehet használni" - mondja erre Vindhyal, hozzátéve, hogy "a biztonságosabb nem azt jelenti, hogy biztonságos".

Ezt az álláspontját ő már adatokkal is alá tudja támasztani. A felmérésre adott több ezer válasz elemzése alapján arra jutottak, hogy az e-cigarettát fogyasztóknak 56 százalékkal nagyobb az esélyük a szívinfarktusra, és 30 százalékkal a sztrókra a nemdohányzókhoz képest. Ugyanígy gyakoribb a körükben a koszorúérbetegség és a trombózis is.

Vindhyalék vizsgálatukban igyekeztek minden más faktort, például a túlsúlyt és a magas kolesztereinszintet is kizárni, de az e-cigaretta fogyasztása és a keringési betegségek közti összefüggés erős maradt. Fontos megjegyezni, hogy ez a kutatás a kauzalitás, vagyis az ok-okozati összefüggések kimutatására alkalmatlan volt, így csak azt tudta megállapítani, hogy van kapcsolat az e-cigaretta és a keringési betegségek között.

Ugyanígy igazolhatatlan az oksági összefüggés a depresszióra való hajlam és a dohányzás között, mindenesetre tény, hogy az adatok szerint az e-cigarettát fogyasztók körében kétszer valószínűbb a szorongás és a depresszió a nemdohányzókhoz képest. Ez az összefüggés a hagyományos dohánytermékeknél is fennáll, de még ott sem jutott dűlőre a tudomány abban, hogy a dohányzástól válnak-e hajlamosabbra a depresszióra az emberek, vagy pont lelki bajaikat próbálják enyhíteni a dohányzással.

Az elemzés alapjául szolgáló adatokból nem lehet kideríteni, hogy az e-cigarettát fogyasztók között milyen arányban vannak azok, akik korábban dohányoztak, és azok, akik csak e-cigarettát fogyasztanak. Így okkal vetődhet fel, hogy sok esetben a korábbi dohányzás állhat a betegségre való hajlam mögött. Tény ugyanis, hogy a fent vázolt összefüggések a hagyományos cigaretta esetén erősebbek, mint az e-cigarettánál - a szívinfarktus kockázata a dohányosoknál 165 százalékkal magasabb a nem dohányzókénál.

A Popsci szerint ugyanakkor vannak arra utaló kutatások, hogy az e-cigarettákban használt folyadékok párája önmagában is hatással van a szív- és érrendszeri betegségekre. Egerekkel végzett laborkísérletek alapján az e-cigaretták gőze megváltoztatja a vérlemezkék működését, ezzel növelve vérrögök kialakulásának kockázatát. Az e-cigaretták ízesítésére használt vegyszerek pedig károsíthatják a vérereket.

Egy biztos, az e-cigaretta egészségügyi hatásainak vizsgálata még csak korai szakaszában jár. Vindhyal ezért nagyon fontosnak nevezte, hogy az éves egészségügyi felmérésekben a mostaninál sokkal több kérdés vonatkozzon az e-cigaretta fogyasztására, hogy nehogy ugyanúgy járjunk, mint a dohányzás hatásainak vizsgálatával, amikor adatok hiányában évtizedekig tartott, mire felmérték annak kockázatait. (Via Popsci)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.