Az e-cigaretta valószínűleg nem tesz jót a szívnek

egészség
2019 március 10., 05:05
comments 268

"Riasztóként" jellemezte kutatási eredményeit Mohinder Vindhyal, a Kansasi Egyetem Whichitai Orvosi Iskolájának adjunktusa. Vindhyal és társai az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának évi rendes közgyűlésén hozta nyilvánosságra legfrissebb kutatását, melyben a 2014-es, 2016-os és 2017-es éves amerikai nemzeti egészségügyi felmérés adatai alapján az e-cigaretta hatásait vizsgálták.

Ezt a terméket a gyártók a dohányzásnál biztonságosabb alternatívaként reklámozzák. "Biztonságosabb, ezt a fogalmat akárhogy lehet használni" - mondja erre Vindhyal, hozzátéve, hogy "a biztonságosabb nem azt jelenti, hogy biztonságos".

Ezt az álláspontját ő már adatokkal is alá tudja támasztani. A felmérésre adott több ezer válasz elemzése alapján arra jutottak, hogy az e-cigarettát fogyasztóknak 56 százalékkal nagyobb az esélyük a szívinfarktusra, és 30 százalékkal a sztrókra a nemdohányzókhoz képest. Ugyanígy gyakoribb a körükben a koszorúérbetegség és a trombózis is.

Vindhyalék vizsgálatukban igyekeztek minden más faktort, például a túlsúlyt és a magas kolesztereinszintet is kizárni, de az e-cigaretta fogyasztása és a keringési betegségek közti összefüggés erős maradt. Fontos megjegyezni, hogy ez a kutatás a kauzalitás, vagyis az ok-okozati összefüggések kimutatására alkalmatlan volt, így csak azt tudta megállapítani, hogy van kapcsolat az e-cigaretta és a keringési betegségek között.

Ugyanígy igazolhatatlan az oksági összefüggés a depresszióra való hajlam és a dohányzás között, mindenesetre tény, hogy az adatok szerint az e-cigarettát fogyasztók körében kétszer valószínűbb a szorongás és a depresszió a nemdohányzókhoz képest. Ez az összefüggés a hagyományos dohánytermékeknél is fennáll, de még ott sem jutott dűlőre a tudomány abban, hogy a dohányzástól válnak-e hajlamosabbra a depresszióra az emberek, vagy pont lelki bajaikat próbálják enyhíteni a dohányzással.

Az elemzés alapjául szolgáló adatokból nem lehet kideríteni, hogy az e-cigarettát fogyasztók között milyen arányban vannak azok, akik korábban dohányoztak, és azok, akik csak e-cigarettát fogyasztanak. Így okkal vetődhet fel, hogy sok esetben a korábbi dohányzás állhat a betegségre való hajlam mögött. Tény ugyanis, hogy a fent vázolt összefüggések a hagyományos cigaretta esetén erősebbek, mint az e-cigarettánál - a szívinfarktus kockázata a dohányosoknál 165 százalékkal magasabb a nem dohányzókénál.

A Popsci szerint ugyanakkor vannak arra utaló kutatások, hogy az e-cigarettákban használt folyadékok párája önmagában is hatással van a szív- és érrendszeri betegségekre. Egerekkel végzett laborkísérletek alapján az e-cigaretták gőze megváltoztatja a vérlemezkék működését, ezzel növelve vérrögök kialakulásának kockázatát. Az e-cigaretták ízesítésére használt vegyszerek pedig károsíthatják a vérereket.

Egy biztos, az e-cigaretta egészségügyi hatásainak vizsgálata még csak korai szakaszában jár. Vindhyal ezért nagyon fontosnak nevezte, hogy az éves egészségügyi felmérésekben a mostaninál sokkal több kérdés vonatkozzon az e-cigaretta fogyasztására, hogy nehogy ugyanúgy járjunk, mint a dohányzás hatásainak vizsgálatával, amikor adatok hiányában évtizedekig tartott, mire felmérték annak kockázatait. (Via Popsci)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.