Kiutasítottak Törökországból három német újságírót

külföld
2019 március 10., 14:40
comments 60
Recep Tayyip Erdogan török elnök és felesége ünnepelteti magát Ankarában 2018. június 25-én, miután az előző nap újabb 5 évre megválasztották.
photo_camera Recep Tayyip Erdogan török elnök Fotó: Kayhan Ozer/AFP

A török hatóságok 10 napot adtak három német újságírónak, hogy elhagyják Törökországot. 

Thomas Seibertet, a Tagesspiegel tudósítóját, Jörg Brasét, a német közszolgálati ZDF helyi irodavezetőjét, és Halil Gülbeyaz televíziós újságírót is felszólították, hogy mielőbb hagyják el Törökországot, különben  hatósági intézkedésekre kerül sor. 

A BBC azt írja, egyikük már Németországban van, de hamarosan mindhárom újságíró elhagyja Törökországot.   

Brase azt nyilatkozta, miután megroppantották a török médiát, Erdogan és kormánya célja most, hogy a nemzetközi sajtót helyezze nyomás alá. Megjegyezte, hogy még Iránban is hagyták dolgozni, pedig az Törökországgal ellentétben még csak nem is NATO-tagállam. 

Közismert, hogy Törökország kegyetlenül bánik az újságírókkal: a 2016-os puccskísérlet óta több tucat újságírót börtönöztek be, többnyire terrorizmus elősegítésének vádjával; mert a hatalom szerint közreműködtek a puccs megszervezésében Fethullah Gülen hitszónok mozgalmával. Török újságírók nagy számban hagyták el 2016 óta az országot a bebörtönzéstől való félelem miatt. Deniz Yücel török-német újságírót egy évig tartották rácsok mögött kémkedés vádjával. 

Olyanra ugyanakkor még nem volt példa, hogy külföldi újságíróknak megvonják munkaengedélyét, és egyszerűen kiutasítsák őket az országból. Rajtuk kívül is több nemzetközi újságíró várja még, hogy a török hatóságok akkreditálják engedélyeiket.  

Vasárnap Heiko Maas német külügyminiszter éles kritikát fogalmazott meg Törökország felé az ügyben, és elfogadhatatlannak nevezte az eljárást. Azt mondta, minden nemzetközi fórumon kampányolni fognak amellett, hogy az újságírók végezhessék munkájukat. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.