Kórházi roboton üzente meg az orvos a betegnek, hogy nincs sok hátra

Bizarr esetről számolt be vasárnap délután a BBC honlapja: egy kaliforniai kórház, a Kaiser Permanente Medical Center egyik orvosa egy robotasszisztensen keresztül, lényegében videóüzenetben tudatta 78 éves páciensével, hogy a friss MRI-képek azt mutatják, tüdőbetegsége menthetetlen, és hamarosan - néhány napon belül - meg fog halni; addig morfiumot kap fájdalmai enyhítésére. 

Az üzenet deprimáló hatással volt a betegre, és Ernest Quintana másnap meghalt. Több hozzátartozó is jelen volt a kórteremben, amikor a bejelentés megtörtént; egyikük - egy családi barát - posztolt is az esetről egy képet a közösségi médiában arról, ahogy a doktor a robot-képernyőn keresztül épp tolmácsolja üzenetét a betegnek. Méltatlannak és frusztrálónak írták le az esetet.

A kórházban az eset után folyosón kérdőre vont nővér azt mondta az érintetteknek, hogy az ilyen videó-konzultációk a mindennapi rutin részét képezik. Orvosok, akik nem tudnak jelen lenni, gyakran robotok közreműködésével végzik a napi viziteket. 

A kórház igazgatója később végül elnézést kért a családtól az eset miatt. A gyakorlat szerint az ilyen vizitek és konzultációk idején előírás, hogy legalább egy hús-vér orvos vagy egészségügyi asszisztens is a kórteremben legyen. 

Az ilyen tele-viziteket jellemzően megelőzik személyes konzultációk, és nem gyakorlat, hogy diagnózisokat ilyen formában közöljenek vagy osszanak meg a betegekkel. (BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.