Rejtélyes okból felfüggesztették a munkavégzés alól Stephen Hawking egykori ápolóját

2019 március 10., vasárnap 16:40
82
Fotó: Paddy Power / Tim Anderson / AFP

Felfüggesztették állásából, nem gyakorolhatja hivatását a tavaly elhunyt világhírű fizikus, Stephen Hawking egykori nővére, egészségügyi segítője. 

A 61 éves Patricia Dowdy-t egy szigorúan titkos meghallgatás nyomán tiltották el ideiglenesen a munkavégzéstől egy súlyos kötelezettségszegés miatt, amit még Hawking ápolójaként követett el. 

Dowdy ellen Hawking családja adott be panaszt még 2016-ban. Az ügyben illetékes, a nővérek és ápolók munkavégzését felügyelő tanács (Nursing and Midwifery Council - NMC) most hozott döntést az ügyben, melynek részleteit bizalmasan, a nyilvánosság kizárásával kezelik. A sajtóban többen támadták a titkosításról szóló döntést az igazságszolgáltatás nyilvánosságára hivatkozva. 

Stephen Hawkingot 26 éves korában diagnosztizálták amiotrófiás laterálszklerózissal, ami miatt már harmincas éveiben tólószékbe és folyamatos ápolói felügyeletre kényszerült. Dowdy nagyjából 15 éven keresztül dolgozott mellette.

A Cambridge-i Egyetem alkalmazta, ahogyan Hawkingot is. 2016 márciusában függesztették fel állásából és távolították el a tudós mellől. Most már hivatását sem gyakorolhatja.  

Az ügyről szinte semmi nem szivárgott ki a sajtóba, de a család szerint az eset nagyon megviselte a professzort és környezetét is. 

A Telegraph megjegyzi, hogy 2004-ben több nővér azzal vádolta meg Hawking második feleségét, Elaine Masont, hogy bántalmazta férjét. Dowdy ekkor már a tudós mellett dolgozott, de nem tudni, hogy az érintettek között volt-e. Abból az esetből nem lett nagyobb ügy, miután Hawking és felesége is tagadta a vádakat. (Telegraph)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt