12 százalékkal lehetett kisebb a kínai gazdaság, mint amit a hivatalos adatok állítottak

2019 március 11., hétfő 8:54
59

Évek-évtizedek óta nagyon komoly viták zajlanak arról, hogy pontosan mekkora mértékben is nő a kínai gazdaság. Ennek oka, hogy a kínai gazdaság kulcsszereplői erőteljes állami felügyelet alatt állnak, a nyugati intézmények pedig változó mértékben hisznek a Kínából közölt gazdasági adatoknak. 

Most a washingtoni székhelyű Brookings Intézet közölt egy kutatást, mely szerint a kínai gazdaság pár éve 12 százalékkal kisebb lehetett, mint amit a hivatalos adatok sugallnak. Az elemzés szerint ráadásul az elmúlt években a kínai gazdaság növekedésre rendre mintegy 2 százalékkal lehetett kisebb, mint amit az állam állított. 

Fotó: Shan he/Imaginechina

A Brooking szerint a kínai gazdaság lassulása most még annál is komolyabb lehet, mint amit a kormány beismert. Még a hivatalos adatok alapján is nagyot lassult a kínai növekedés, a 6,6 százalékos tavalyi bővülés 1990 óta a legkisebb érték volt. 

Igaz, a kutatás 2008 és 2016 közötti időszakot ölelte fel, így a tavalyi év becslése nem szerepelt még benne. 

Kínában a GDP-növekedés egy politikailag igen érzékeny téma, mivel ez a számszerűsíthető adat kiemelt kérdést jelent a Párt számára, és az egyes régiók előljáróinak sorsát nagyban alakítja, hogy milyen mértékű növekedésre voltak képesek. Ez a fajta ösztönzőrendszer viszont sokak szerint megbízhatatlan eredményekhez és felfújt regionális mutatókhoz vezetett. 

Éveken át például a regionális GDP-k összeadott értéke meghaladta a nemzeti értéket, ami elég jól mutatta a helyi szintű adatok megbízhatatlanságát. 2017-ben már a kormány is elkezdett fellépni a jelenség ellen, és három tartomány ellen eljárást is indítottak. 

A Brookings tanulmánya is arra mutat rá, hogy a kínai nemzeti statisztikai hivatal nehezen tudja magát átverekedni a nem pontos adatokon, és hogy a pekingi székhelyű hivatal pont 2019 elejétől vette még inkább központi kézbe az adatbegyűjtést, hogy ezeket a torzításokat kiküszöbölhessék. 

A Financial Times cikkében megszólaló, Kínával foglalkozó közgazdászok szerint is sok erőfeszítés történt arra a statisztikai hivatal részéről, hogy kigyomlálják a hamis adatokat, de közben nehéz dolguk van, hiszen a helyi politikai vezetők érdekeltek a valósnál akár erősebb eredmények felmutatásában. 

A most megjelentett tanulmány szerzői az adózási adatokból dolgoztak, melyeket sokkal nehezebb manipulálni, és ez alapján azt találták, hogy a hivatalos növekedési adatok 1,7 százalékkal tértek el az általuk megismert számokhoz képest 2008 és 2016 között, ami alapján a kínai gazdaság 12 százalékkal volt kisebb 2016-ban, mint amit a hivatalos statisztika állított. 

A kutatók ezen kívül arra jutottak, hogy a befektetésekről és az ipari mutatókról szóló adatok jellemzően eltúlzottak, míg a fogyasztásról és a szolgáltató szektorról szóló információk általában megbízhatóbbak. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt