Anglia is rájött: futsal nélkül nagypályás sikerek sem fognak jönni

futball
2019 március 11., 12:40
photo_camera Jadon lő - gól?! Fotó: Action Foto Sport/NurPhoto

Amikor Jadon Sancho 2018 októberében pályára lépett az angol válogatott színeiben Horvátország ellen, nemcsak attól lett különleges a szereplése, hogy első milleneumi - azaz 2000. január 1. után született - játékosként tette mindezt, hanem azért is, mert

ő volt az első, angol nemzeti tizenegyben pályára lépő játékos, aki utánpótláskorában rendszeres futsal képzést kapott.

Amennyiben valaki jobban szemügyre veszi a Borussia Dortmund jelenlegi futballistáját, feltűnhet neki:

  • technikailag képzett,
  • gyorsan és többnyire jó döntéseket hoz,
  • ritmus- és irányváltásának sebessége átlagon felüli;

és ez csak néhány jellemző a sok-sok erény közül.

A még mindig szemtelenül fiatal Sancho London déli részéről, Kensingtonból származik. Egy olyan lakótelepi környezetből, ahol a „grundfoci” segítségével fejlesztette képességeit. Idősebb és fiatalabb ellenfelekkel szemben tanulta meg, hogyan maradjon talpon, hogyan teremtsen magának elég helyet a lövéshez, passzoláshoz, cselezéshez. A tanultak most hétről hétre látványos formában köszönnek vissza a Bundesligában.

„Volt egy park a környékemen, ahol két-három órát futballoztunk naponta. Úgy játszottam, ahogyan az idősebb srácok, cseleztem, kötényt adtam. (…) Grundfocistának nevezném magam. Ebben a környezetben tanultam a trükköket, miközben ellestem ezt-azt a nagy játékosoktól" – nyilatkozta gyerekkoráról Sancho a Sky Sportsnak.

A Manchester City neveltjének (vagy éppen gyerekkori barátjának, a Hoffenheimben játszó Reiss Nelsonnak) látványos játéka, igazi berobbanása segítheti az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) által megfogalmazott célokat. Nevezetesen, hogy a futsallal (is) hozzájáruljon a következő évek remélt sikereihez.

Az FA által kitűzött, egyúttal a 2018-2024 stratégiai tervben megfogalmazottak a jelenlegi állapotokhoz képest grandiózusak, de nem elérhetetlenek. A hat éves időszak végére a szövetség szeretné elérni, hogy:

  • minden versenykorosztályt és mindkét nemet figyelembe véve 150 ezerre nőjön a regisztrált futsal-játékosok száma,
  • a jelenlegi 900-ról 15 ezerre emelkedjen a képzési rendszerből kikerülő futsal-edzők száma,
  • egy előre lefektetett terv mentén végig vitt, jól szervezett futsal-létesítményhálózat jöjjön létre,
  • a válogatott a FIFA Futsal-ranglista 54. helyéről az első húszba jusson, továbbá elinduljon a női nemzeti csapat is. (Csak érdekességként: a 2018-as vb nyolcaddöntőjéig eljutó tizenhat nemzetből nyolc ott van a futsal rangsor első húsz helyezettje között - a szerk.)

Az angol szövetség öt prioritás köré húzta fel programját:

  • erőteljes identitást kialakítani a futsal számára Angliában,
  • ösztönözni a részvételt,
  • létrehozni egy szakértői futsal-közeget,
  • megalkotni egy szervezett versenyeztetési rendszert mellé vonzó játékos-pályamodellel,
  • kiépíteni a sikeres futsal válogatottak utánpótlását.
photo_camera Reiss Nelson Sancho kortársaként ma már szintén stabil Bundesliga-játékos Fotó: UWE ANSPACH/dpa Picture-Alliance/AFP

Az elképzelésnek számos apró eleme van, a legfontosabb azonban az általános iskolai és grassroots (azaz a szabadidős, amatőr futball) színtér. Nem véletlen a hangsúly: egy ifjú, lelkes (futball)elme meghatározó fejlődési szakasza 5-6 éves korától 12-13 éves koráig tart. Ebben a hét-nyolc évben kell úgy letenni az alapokat, hogy arra később lehessen építeni.

„Amíg nem kezdjük el a futsalt a mindennapi futballélet részévé tenni, addig valószínűleg nem fogunk világbajnokságot nyerni. A vb-címmel rendelkező Spanyolországban vagy Brazíliában a gyerekek számára teljesen természetes, hogy már egészen kis korukban találkoznak a futsallal” -

nyilatkozta a Guardiannek még 2017 végén Michael Skubala, a felnőtt futsalválogatott szövetségi kapitánya. Egyúttal kritikát is megfogalmazott országa szövetségével, illetve saját korábbi munkájával kapcsolatban. Mint mondta, az FA az angol futballkultúra meg nem értéséből fakadóan nem tudta kiaknázni az utánpótláskorúak elmúlt években történő robbanásszerű növekedését.

„A korábbi években az Angol Labdarúgó Szövetség össze volt zavarodva, miként is kellene kinéznie egy pályaívnek. Hiányzó tényező a kultúránkban, hogy időnként nem látjuk másnak a focit, mint trükknek, cselnek vagy épp öt az öt elleni játéknak, míg Spanyolországban és Brazíliában a választ önmagában a futsal jelenti” - fejtette ki.

A FA épp emiatt bátorítaná az utánpótlás-bajnokságokat, hogy tartsanak téli szünetet, amely alatt a futsal kerülhetne előtérbe. Továbbá arra ösztönzi például a Premier League-klubokat, hogy lépjenek kapcsolatba azon partnercsapataikkal, amelyek jelen vannak az iskolákban. És, ami szintén fontos:

a futsal alapszintű tudásanyagát beépítenék a tanárképzésbe, külön azokra koncentrálva, akik általános iskolába mennének tovább. Egyúttal a már tanárként dolgozóknak továbbképzéseket tartanának - mindezt úgy, hogy nem csak a testnevelő tanárokat vennék célba.

Ami a gyakorlati oldalát érinti:

„Az egészen fiataloknál (9-11 éveseknél) a fejlesztés hajlik az egy-egy elleni szituációkra, a cselezési képesség fejlesztésére, illetve a négy a négy elleni és az öt az öt elleni játék alkalmazására. Később, 12 éves kortól egyre nagyobb pályán folyik az oktatás, egészen a tizenegy a tizenegy elleni futballig, ahol már a taktika és a győzelem kap szerepet” - erről már Dan Micciche, az Arsenal U16-os csapatának vezetője mesélt, szintén a Guardiannek.

Azt a már említett Skubala jegyzi meg, mintegy a sportág lényegét összefoglalva:

A futsal nemcsak arról szól, hogyan használja valaki a lábát, hanem arról is, hogyan használja a fejét - hiszen az idő és a tér is limitált.

„Látom, ahogyan a Manchester City játékosai helyet teremtenek egymásnak a pályán, ami emlékeztet engem a futsal-filozófiámra” - fogalmazott a szakember a Coaches Voice-on megjelent írásában.

Sima lesz ez a hétvége is
photo_camera A Manchester Citynél teljesen egyértelmű, hogy Pep Guardiola futsalból átvett gyakorlatokat is alkalmaz az edzéseken Fotó: LINDSEY PARNABY/AFP

De Max Kilman szavai is tanulságosak lehetnek. A 21 éves játékos huszonöt futsalválogatott-mérkőzéssel a lábában döntött úgy, hogy a nagypályás változatot választja, s került a Wolverhampton U23-as csapatához.

„Mindenki azt gondolja, a futsal a jobb labdakezelésről szól, de ennél sokkal tudatosabb benne minden: magabiztosabb vagy a labdával, jobb döntéseket hozol. A futsal segített, mert gyors, és sokkal kisebb területed van, mint a nagy pályán. Amikor labdarúgó pályára kerültem, úgy éreztem „több levegőhöz” jutottam, és akár szűk területen is, de sokkal magabiztosabban kontrolláltam a labdát” - fogalmazott a főként baloldali védőként játszó Kilman.

A szigetországban hét-nyolc éve újragombolt, több elemmel (például Elite Player Performance Plannel) együttműködő stratégiájában a futsal ugyan „csupán” egyetlen dimenzió - ellenben egy olyan új fókusz, amelynek eredményei látványosan, s viszonylag hamar megmutatkozhatnak.

Szóval, ha minden jól megy, Sancho csak a kezdet…

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.