Trócsányi szerint gyorsan eszközölnek néhány módosítást, és a Velencei Bizottság áldását adja a közigazgatási bíróságokra

politika
2019 március 16., 10:22
comments 92

Most fut végig a magyar médián Trócsányi László igazságügyi miniszter MTI-nek adott nyilatkozata, amely a kormány újabb fényes győzelméről számol be. A miniszter elújságolja, hogy „a Velencei Bizottság megváltoztatta korábbi közleményét, az új állásfoglalás szerint amennyiben az Országgyűlés elfogadja az érintett jogszabályok módosító javaslatait, az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete tárgytalannak tekinti a közigazgatási bíróságokról szóló magyar törvényekhez fűzött bírálatait”.

Trócsányi maga kérte fel a tekintélyes testületet, hogy véleményezze a közigazgatási bíróságokról szóló magyar törvényeket, de a tegnap kiadott állásfoglalás nem lehetett kedvére való, hiszen számos egyéb probléma mellett például arra is figyelmeztetett, hogy a szabályozásból „hiányoznak a miniszter hatalmát korlátozó fékek és ellensúlyok”.

Trócsányi László igazságügyi miniszter elõadást tart A közigazgatási bíráskodás múltja és jelene címmel rendezett szakmai konferencián a Kúria épületének dísztermében 2018. június 18-án
photo_camera Trócsányi László igazságügyi miniszter elõadást tart A közigazgatási bíráskodás múltja és jelene címmel rendezett szakmai konferencián a Kúria épületének dísztermében 2018. június 18-án Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Trócsányi az MTI-nek azt mondta, hogy az állásfoglalás megismerése után a közigazgatási bíróságokról szóló magyar törvényekhez Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Völner Pál igazságügyi államtitkár és Hende Csaba képviselő által jegyzett módosító indítványt terjesztenek be, amelynek értelmében az igazságügyi miniszter döntési jogosítványait pontosítják, a bírósági önigazgatási szerv, az Országos Közigazgatási Bírói Tanács pedig további két bírói pozícióval egészül ki. A miniszter hangsúlyozta, hogy így összességében jogegyensúly alakulhat ki az igazságügyi tárcavezető, illetve a bírósági önigazgatási szerv között. 

A miniszter elmondása szerint, idézem az MTI-t, „a Velencei Bizottság üdvözölte ezeket a javaslatokat, és a miniszter kérésére módosította a csak kritikákat tartalmazó korábbi sajtókommünikéjét, jelezve, hogy amennyiben az Országgyűlésnek benyújtandó törvénymódosítót elfogadják, bírálatai tárgytalanokká válnak. 

A miniszter fontosnak tartotta kiemelni, hogy ebben az esetben Magyarország megfelel a Velencei Bizottság által megfogalmazott kritériumoknak. 

Trócsányi László szerint a tárgyalások légköre rendkívül konstruktív volt, a Velencei Bizottság pedig üdvözölte azt is, hogy a magyar kormány komolyan vette előzetes véleményét és módosító javaslatokkal pontosítja azokat a kérdéseket, amelyeket korábban a testület felvetett. A miniszter ezek alapján úgy vélekedett, hogy azok a kritikák és félelmek, amelyek a közigazgatási bíróság függetlenségével kapcsolatosan felmerülnek, tárgytalanná válnak.”

Megnyugtatóan hangzik, és a Velencei Bizottság valóban kiegészítette a sajtóközleményét. Csak éppen nem úgy, ahogy azt Trócsányi állítja. 

Az itt elolvasható hivatalos szövegbe egy mondat került bele, és erre a Velencei Bizottság szóvivője tegnap külön levélben is felhívta a 444 figyelmét. Az amúgy eredetileg sem „csak kritikákat tartalmazó sajtókommünikében” az áll, hogy a Velencei Bizottság értékeli a kritikái és ajánlásai hatására a magyar kormány által beígért módosító javaslatokat. Ehhez illesztették azt a bizonyos plusz mondatot:

„Ha elfogadják a módosító javaslatokat, akkor a bizottság kritikai megjegyzéseinek egy része tárgytalanná válik.”

Itt az „egy része” kitétel ahhoz mindenképpen elég, hogy ne lehessen a nyilatkozatot arra használni, amire Trócsányi minden jel szerint próbálja: annak bizonyítására, hogy a közigazgatási bíróságok függetlenségével kapcsolatos félelmek immár teljességgel alaptalanok.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.