Radioaktív anyagot találtak a korábban Berlusconi ellen tanúskodó Imane Fadil szervezetében

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Pénteken számoltunk be róla, hogy az olasz hatóságok nyomozást indítottak a 33 éves, marokkói Imane Fadil halálának ügyében, aki március elsején, egy hónappal azután hunyt el, hogy kórházba került Milánóban. A nő korábban rendszeres vendége volt Silvio Berlusconi hírhedt bunga bunga partijainak.

Az olasz hírügynökség a hétvégén meg nem nevezett forrásokra hívatkozva arról írt, hogy a halála előtt a kórház egy sor vizsgálatot elvégzett Fadilon, hogy kiderítsék, mitől romlik rohamosan az egészségi állapota,

és radioaktív anyagot találtak a szervezetében.

Ez öt nappal a halála után derült ki, amikor visszaérkeztek a laborból a beküldött leletek - írja az olasz média. Hozzátették azt is, hogy ez nem egy könnyen elérhető anyag. Fadil a halála előtt gyomorfájdalmakra panaszkodott, barátainak és ügyvédjének azt mondta, szerinte megmérgezték.

Imane Fadil 2012-ben a milánói bíróságonFotó: OLIVIER MORIN/AFP

Az ügyben eljáró milánói ügyész, Francesco Greco azt mondta, a kórház nem értesítette a hatóságokat a lehetséges mérgezésről, a nő ügyvédje vette fel velük a kapcsolatot. A kórház szerint ők továbbították a vizsgálatok eredményeit az ügyészségnek. Greco erről azt mondta, az orvosi jelentésekben „számos anomáliára” bukkantak.

A boncolásra valószínűleg a jövő héten kerül sor.

A nő 2012-ben tanúskodott Berlusconi tárgyalásán, amikor azzal vádolták, kiskorúaknak fizetett szexért. A bíróságon Fadil azt mondta, az egykori olasz miniszterelnök bulijain részt vettek fiatal nők is, néha párosával, apácajelmezt viseltek, amit aztán egy rúdon táncolva levettek magukról. Berlusconit először elítélték, de később egy bíró úgy döntött, a férfi nem tudhatott róla, hogy vendége kiskorú volt. 

Ugyanakkor azóta többször is új vádakkal illették, többek közt azzal, hogy pénzzel vették meg korábbi vendégeik hallgatását az első tárgyalás előtt. Fadilt sosem vádolták azzal, hogy Berlusconi emberei megvesztegették volna. Az olasz lapok szerint viszont éppen egy könyvet írt tapasztalatairól, melyből halála után egy példányt lefoglaltak az olasz hatóságok. (Telegraph, DW)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.