A Velencei Bizottság szerint a közigazgatási bíróságról szóló magyar törvény túl nagy hatalmat helyez nagyon kevés vezető kezébe

jog
2019 március 18., 14:04

A Magyar Helsinki Bizottság jogi értékelése szerint erős kritikát fogalmazott meg a közigazgatási bíróságokról szóló magyar törvénnyel szemben a Velencei Bizottság hétfőn közzétett jelentésében.

Az összeállítás szerint a Velencei Bizottság legfontosabb aggodalmai és javaslatai ezek voltak:

  • Az új törvény nagy hatalmat helyez nagyon kevés vezető kezébe, és hiányoznak a hatalmat korlátozó fékek és ellensúlyok. A jelentés megemlíti, hogy nyolc éve ugyanezeket a problémákat a 2011-es bírósági reform kapcsán egyszer már szóvá tette a VB, és most részben ugyanezek a problémák jönnek vissza.
  • Az igazságügyi miniszternek túl nagy hatalma van „a bírók kinevezése és karrierje, a vezetői pozícióba való előléptetése, fizetésük emelése szempontjából, valódi jogorvoslat nélkül”.
  • Több szempontból az igazságügyi miniszternek még Handó Tündénél, a bíróságok igazgatását jelenleg ellátó Országos Bírósági Hivatal elnökénél is nagyobb hatalma lenne.
  • A bíróságok felállításakor, a kezdeti időszakban is nagy hatalma van a miniszternek: hozzá tartozik a bíróságok méretének meghatározása, valamint a jövendőbeli bírók és a bíróságok elnökeinek kiválasztását is túlzott mértékben tudja befolyásolni, és ehhez sem kapcsolódnak megfelelő garanciák.

A Bizottság ezért arra kéri a magyar hatóságokat, hogy az érintett szervezetek segítségével vizsgálják felül a törvényt.

Fideszes képviselők múlt héten módosító javaslatot nyújtottak be a parlament elé, amely szerintük orvosolná a Velencei Bizottság aggodalmait. A Helsinki Bizottság értékelése szerint a módosítások néhány részterületen javulást okoznának, de további garanciákra lenne szükség a bíróságok függetlenségének megőrzése érdekében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.