Egy OECD-felmérés szerint hiába élünk gazdag országokban, boldogtalanok vagyunk

társadalom
2019 március 19., 21:23
comments 103

A világ leggazdagabb országaiban élő emberek nagyobb része folyamatosan idegeskedik egy rakás dolgon a pénztől kezdve a munkaerőpiac helyzetén át az adókig - derül ki egy friss OECD-felmérésből, amiben 21 OECD-tagállamban 22 ezer embert kérdeztek meg. Az OECD a világ legfejlettebb gazdaságait tömöríti, így a válaszadók mindegyike globális összehasonlításban gazdag és fejlett államban él.

Ez azonban nem látszik az emberek közérzetén. A felmérés készítői szerint nyilvánvaló, hogy az emberek aggódnak, elégedetlenek és úgy érzik, nem fair velük a rendszer. Az emberek többsége úgy érzi, nem fér hozzá a szociális juttatásokhoz, mikor szüksége lenne rájuk, és kevesebb mint 20 százalék tartja igazságosnak a szintet, amin adózik. Ezen kívül sok OECD tagállamban úgy érzi az emberek többsége, hogy a kormányt nem érdekli az ő világnézetük.

Az eredmények a felmérés készítői szerint nem csak hátrahagyottaknak nevezett, leszakadó társadalmi csoportokra igazak, hanem a tanult fiatalokra is, és egyre inkább terjednek ezek a nézetek a társadalom egészében. Az emberek többsége már nem is drukkol az adócsökkentésnek, sőt sokan szívesen fizetnének több adót jobb szociális ellátásért, jobb oktatásért, egészségügyért és biztosabb nyugdíjért cserébe. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.