Jogerősen is elítélte a magyar tankönyvpiac átalakítását az Emberi Jogok Európai Bírósága

POLITIKA
2019 március 19., 12:33
comments 107

Elutasította a magyar kormány fellebbezését a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága a tankönyvpiac átalakításáról szóló perben. Így jogerőre emelkedett a bíróság marasztaló ítélete. Az EJEB ebben kimondta, hogy a magyar állam a tankönyvpiac átalakításakor megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének a magántulajdon védelméről szóló cikkelyét.

A strassbourgi bíróságon három magyar tankönyvkiadó - a Könyv-Tár, a Suli-Könyv, a Tankönyv-ker - panasza alapján járt el. Az első fokon eljáró bíróság szerint a hatóságok megsértették a cégek jogait, mivel az átalakítással tisztességtelen terheket róttak rájuk, megfosztva őket korábbi vevőkörüktől. Az ítélet szerint a változstatások gyakorlatilag monopolpiac kialakulásához vezettek.

A bíróság azt is kifogásolta, hogy a törvény rendkívül rövid, mindössze másfél éves átmeneti időszakot biztosított, illetve azt is, hogy a cégek aztán meghívást se kaptak az állami Könyvtárellátó Nonprofit Kft. által kiírt zárt tenderek egyikére se. Kifogásolták még, hogy a cégeket annak ellenére se kártalanították, hogy azok gyakorlatilag teljesen kiszorultak a piacról.

Most a bíróság fellebbviteli fórumaként működő bírói tanács elutasította a magyar állam fellebbezését az első fokú ítélet ellen, mely így jogerőre emelkedett. Arról, hogy az államnak kell-e, és ha igen, mennyi kártérítést fizetnie a károsult kiadóknak, később döntenek. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.