Megbukott a kormány Haitin

A haiti parlament nagy többséggel menesztette hivatalából hétfőn Henry Ceant miniszterelnököt (a képen balra), akinek kormánya képtelennek bizonyult megfékezni az inflációt, megoldást találni a rendszeres áramkimaradásokra és lecsitítani a karibi országot megbénító gyakori ellenzéki tüntetéseket.

Ceant és kabinetje átmenetileg, korlátozott jogkörökkel hivatalban marad.

A miniszterelnököt tavaly júliusban iktatták be hivatalába, miután elődjét eltávolították a Venezuelától kedvezményes áron kapott olajszállítmányok hűtlen kezelése miatt.

Haitin február első felében újultak ki a tavaly nyár óta tartó súlyos zavargások, amelyekben számos tüntető vesztette életét. A helybéliek az életkörülmények romlása miatt tiltakoznak, Jovenel Moise elnököt (a képen jobbra) teszik felelőssé az ország helyzetéért és a lemondását követelik.

A Haiti a világ egyik legszegényebb országa, és a 2010-es, több mint 200 ezer ember életét kioltó földrengésből a mai napig nem tudott kilábalni, miközben politikai válság, rossz biztonsági helyzet és éhínség sújtja. (MTI/AFP)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.