Te is lusta vagy állandóan előcibálni a porszívót, pláne a felmosóvödröt? Akkor ez a Philips neked szól!

hirdetés
2019 március 19., 06:24
comments 134
ad

Kezdjük azzal, hogy mi is ez voltaképpen, mert ahogy kinéz, nehéz rögtön eltalálni, mire való. De nem, nem lombfúvó és nem is kárpittisztító, hanem egy akkumulátoros porszívó, amellyel egy spéci fej segítségével fel is lehet mosni.

Jó helyre került tesztre, hisz a mi háztartásunk régóta küzd a porszívó-problémával. Jelen pillanatban négy darab működő gép van a házunk táján, de igazából egyikkel se vagyunk száz százalékig megelégedve. Nem hiszik? Hát tessék:

Porzsákos, vizes, ipari, porzsák nélküli - bal szélen pedig szerényen húzódik meg az a gép, ami ennél mindnél praktikusabb a hétköznapokban, és nem véletlenül kerül többe, mint az összes többi együtt
photo_camera Porzsákos, vizes, ipari, porzsák nélküli - bal szélen pedig szerényen húzódik meg az a gép, ami ennél mindnél praktikusabb a hétköznapokban, és nem véletlenül kerül többe, mint az összes többi együtt

A porszívótípusok csodálatos világa

Az a vicces, hogy a négy gép négy különböző technikát képvisel; az évek során kipróbáltunk már mindent, hogy megtaláljuk az Igazit. Van köztük porzsák nélküli száraz, porzsák nélküli vizes, porzsákkal és anélkül is használható ipari és klasszikus papírporzsákos példány. Eddig mindet utáltuk egy kicsit. A porzsákosat azért, mert macerás és fájóan drága folyton porzsákot venni hozzá. A vizeset azért, mert gusztustalan és nehézkes takarítani és mindig csepegtet egy kicsit, amerre jár, meg mert szétszedve kell lerakni pucolás után, négyzetméterekre elteregetve, hogy kiszáradhasson. Az ipari hangos, ugyanakkor túl könnyű és fejnehéz, ezért állandóan felborul, valamint rövid a vezetéke. A száraz, porzsák nélkülit pedig csak szeles időben, szél ellen fordulva, az udvaron lehet üríteni, ha nem akarjuk, hogy a komplikált tartály szétszedésekor-szétverésekor a legfinomabb porfrakció újra szétterüljön a lakásban. És mindet amiatt a kurva kábel miatt.

Igen, ez a lényeg: hogy rohadt gyorsan ki lehet vele takarítani
photo_camera Igen, ez a lényeg: hogy rohadt gyorsan ki lehet vele takarítani

A Philips SpeedPro Max Aqua

Ez a Philips valami egészen más dolog, mint a klasszikus porszívók. Kicsi és könnyű (2,65 kiló az egész), nem kell folyton átdugdosni a kábelét (mert nincs), a motoros meghajtású forgókefés fejjel jóval kisebb motorteljesítménnyel és -zajjal is alaposabban tisztít, mint a nyers szívóerővel operáló hagyományos technika. A megtelt portartály könnyen és tisztán üríthető: kicsi, ezért bele lehet süllyeszteni a kukába és ott ki lehet fordítani. Az árát viszont majd kicsit később írom le, mert ha most elárulnám, talán pont azok zárnák be azonnal a cikket, akiknek ezt a gépet kitalálták: a kis lakásban élők, akik szeretik, ha folyton tiszta a környezetük.

A teljesen lemerített lítium-ion akkumulátor 5 óra alatt töltődik újra, egy töltéssel teljes szívóerő mellett (ennek Turbo üzemmód a neve, nahát) kábé húsz percig, 1-es vagy 2-es állás között kapcsolgatva 40-50 percig lehet porszívózni. Autóporszívózáshoz is baromi kényelmes az akkus technika, hisz nem kell a kábellel kerülgetni a kocsit, illetve ott is lehet vele porszívózni, ahol nincs autóval megközelíthető konnektor.

A kezdőkészlet: középen a motor-akku-portartály egység, alatta a cső, balra a motoros forgókefés, 360 fokos szívófej, felette a szőrgyűjtő kárpittisztító, mellette a felmosóval kombinált szívófej és három tartalék felmosópárna. A központi egység mellett jobbra a falikonzol látható, az alsó sorban a töltő és a dokumentáció
photo_camera A kezdőkészlet: középen a motor-akku-portartály egység, alatta a cső, balra a motoros forgókefés, 360 fokos szívófej, felette a szőrgyűjtő kárpittisztító, mellette a felmosóval kombinált szívófej és három tartalék felmosópárna. A központi egység mellett jobbra a falikonzol látható, az alsó sorban a töltő és a dokumentáció

Az alap szívófej 360 fokban szürcsöli maga körül a port, a forgó kefe tisztításhoz kivehető, így a feltekert hajszálakat könnyen le lehet hántani róla. Az Aqua jelzésű, felmosásra is képes egységcsomaggal érkező második fej is nagyon praktikus. A lábbal spriccelhető előnedvesítés után a padlón húzgálható szívó-feltörlővel gyorsan és látványos eredménnyel át lehet szaladni a kemény burkolatokon. A minimális, szinte azonnal leszárított nedvességgel a laminált vagy valódi fapadlót sem áztatjuk túl. És ott van még a szintén forgókefés kis szívófej, amely a bútorokról vagy az autókárpitról, autószőnyegről szedi össze ügyesen a szöszmöszt, kutya-macskaszőrt. (Ennek a szőrgyűjtő célszerszámnak a neve amúgy egész vicces: TurboPet.) És van még egy kvázi-fej: a csővégen kihajthatunk egy kefét, ami nem tudom, hogy hivatalosan mire való, de én boldogan simítottam át vele az olyan porfogó felületeket, mint a radiátor teteje, a tévé hátfala, az XBox szellőzői, a könyvespolcon lévő könyvsor teteje vagy a reluxa lécei.

A szívófejek
photo_camera A szívófejek
Kihajtható porolókefe a csövön
photo_camera Kihajtható porolókefe a csövön
A forgókefe kivehető, így könnyen lehúzhatók a feltekert hajszálak
photo_camera A forgókefe kivehető, így könnyen lehúzhatók a feltekert hajszálak

Nagyon jópofa és roppant gonosz dolog a szívófej végén lévő LED-sor. Ez ugyanis takarítás közben megvilágítja a padlót, így sajnos nem lehet nem észrevenni az ide-oda taszigálás közben kimaradt sávokat, muszáj lelkiismeretesen végigtolni az egész felületet. Még az ágy alatt is :-( Sőt: közben sajnos fel lehet fedezni az összes kis ragacsos mocsokfoltot is, ami egy klasszikus porszívóval nyomva rejtve maradhatna, így simán kibírnánk boldog tudatlanságban még pár napot felmosás nélkül. Még szerencse, hogy ezzel a géppel a felmosást is lezavarhatjuk gyorsan, ugye.

Látványporszívózás: tripla fényszóróval reflektorozza maga előtt a felületet a szívófej
photo_camera Látványporszívózás: tripla fényszóróval reflektorozza maga előtt a felületet a szívófej

Még pár dolog, ami tetszett; a szívófej és a cső összekapcsolása okosan sikerült, egy kézzel és ugyanazon kéz hüvelykujjával a reteszoldót megnyomva könnyű lekapni a fejet vagy a csövet a gép testéről. Az is jó, hogy a konstrukcióból eredően a kifújt levegő nem kergeti szét a porcicákat a padlón, hanem derékmagasságban a plafon irányába távozik. Ötletes a mágneses töltőcsatlakozó is, meg az a kis műanyagkonzol, amit a falra lehet csavarozni és rá lehet akasztani a porszívót, aminek így fix helye lehet a lakásban, amikor nem dolgozik. A világító kijelző, ami 10-es osztásban, %-ban mutatja, hogy mennyi munkaidő van még az akkuban, nem csak menőségben üt egy passzív LCD-t, hanem a nagy, fényes számokkal akkor is láthatjuk, hogy mennyire üzemkész már a gép, ha csak rápillantunk pár méterről ahogy ott lóg a töltőn Fülöpke.

És ami nem tetszett: hardcore porszívózók számára jól jönne, ha az akku könnyen kivehető lenne és be lehetne rakni egy frisset, ha az egyik lemerült. Ez nem így van, az akku fix, viszont ezt a gépet nem kell csak azért kidobni, mert elöregedett az akku, mint oly sok telefont. A Philips-szervizekben lehet akkut cseréltetni, ha nagyon csökkenni kezdene a kapacitás.

Alig nagyobb az egész, mint az ikeás seprű-lapát kombó
photo_camera Alig nagyobb az egész, mint az ikeás seprű-lapát kombó
A világító töltöttségjelző akkor is jól látható, ha a falra akasztva töltődik a gép akkuja
photo_camera A világító töltöttségjelző akkor is jól látható, ha a falra akasztva töltődik a gép akkuja
A hatdecis portartály. A fedelet levéve a kukába üríthető. Az alsó szűrő kivehető, csap alatt átmosható
photo_camera A hatdecis portartály. A fedelet levéve a piszok a kukába üríthető. Az alsó szűrő kivehető, csap alatt átmosható

Mennyibe kerül?

Ez a gép most a netes összehasonlító oldalakon 165 és 210 ezer forintos vételár között szerepel a magyar piacon. Viszont a hasonló tudású többi gép sem olcsóbb. A legnagyobb konkurens, amit a nemzetközi porszívó-összehasonlítászati szaksajtó említ, a Dyson Cyclone V10 200 ezerről indul (szintén 25 voltos feszültség, a tesztek szerint szintén maximum 60 perces alap-üzemidő, szintén porzsák nélküli konstrukció) - és ahhoz nincs felmosós fej. A Philips két év garanciát vállal a SpeedPro Max Aquára, a jótállás az akkumulátorra is érvényes. A motorra pedig öt év a garancia (regisztrációhoz kötött)!

A Philips SpeedPro Max Aqua: akkumulátoros porszívó sok extrával, felmosós fejjel
photo_camera A Philips SpeedPro Max Aqua: akkumulátoros porszívó sok extrával, felmosós fejjel
Így töltődik a fali akasztóján lógva Fülöpke
photo_camera Így töltődik a fali akasztóján lógva Fülöpke

Kinek jó egy ilyen masina?

A Philips SpeedPro Max Aqua tologatása és töltögetése során volt időm azon gondolkodni, ki lehet az, aki ennyi pénzért pont ilyen porszívóra vágyik (vagy még nem tudja, hogy erre vágyik, de ez kellene neki). Meg is van. Egyrészt az, akinek van és el is fér a lakásában valami komplikált, széles fejű, nagyerejű szőnyegtisztító-porszívó monstrumja, de alkalomadtán egy röpke végigszaladásra vagy lokális mentesítő akcióra jól jönne a nehézkes tank helyett egy kicsi, könnyű, hatékony, gyorsan bevethető vezetékmentes porszívó is a háztartásban. Aztán persze később lehet, hogy a nagy gépet ott eszi meg a rozsda és a penész a háztartási helyiségben, mert ha az ember hozzászokik a kompakt kis Philips használatához, valószínűleg soha többé nem akar a csövénél fogva vonszolni egy behemótot nagytakarításkor, hiszen - minek?

Ott is nagyon hasznos a gép, ahol több szinten él a család. Elfelejteni a lépcsőn fel-le szaladgálást egy klasszikus kábeles porszívóval és a tekergőző gégecsővel maga a boldogság! És persze a SpeedPro Max Aquá-t azok is nagyon tudnák szeretni, akik kis lakásban laknak, van szőrös állatkájuk is (aki talán a kocsiban is szokott utazni), és olyan univerzális padlótisztítót keresnek, amit kényelmes használni, ami nem túl zajos(!) és ami nagyon kis helyet foglal el tároláskor. Fülöpke nem adja magát olcsón, de ideális partner, ha szűk helyen kell ügyesen sürögni-forogni, szőrszálakat szedegetni, tisztítani, fényesíteni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.