A nyugat-európaiak tartanak a robotoktól, de a negyedük így is inkább rájuk bízná a kormányzást

külföld
2019 március 21., 10:53
comments 33
Robot a Brandenburgi kapunál, a német parlament szomszédságában.
photo_camera Robot a Brandenburgi kapunál, a német parlament szomszédságában. Fotó: WOLFGANG KUMM/dpa Picture-Alliance/AFP

Komoly aggályokat kelt a nyugat-európaiakban az automatizáció és a technikai fejlődés rohamos üteme, derült ki a madridi magánegyetem, az IE 1600 fős mintán felvett januári felméréséből, írja a Quartz nyomán a Gizmodo. Az eredmények alapján ugyanis a megkérdezettek 70 százaléka gondolja úgy, hogy "ha nem ellenőrzik megfelelően, az új technológiák több kárt okozhatnak, mint amennyi hasznot hoznak a társadalomnak a következő évtizedben". Kétharmaduk azzal is egyetértett, hogy az új technológiák szabályozása a klímaváltozás elleni küzdelem mellett "a legnagyobb kihívás az EU számára".

56 százalékuk tart attól, hogy a jövőben a munka javát már robotok fogják végezni, és csupán 30 százalék tűnt lelkesnek a robotika és a mesterséges intelligencia fejlődéséért.

Ezek alapján meglepő igazán, hogya megkérdezett nyugat-európaiak 25 százaléka szerint talán jobb lenne, ha politikusok helyett mesterséges intelligencia hozná a döntéseket. Hollandiában egyenesen 43 százalék volt azoknak az aránya, akik inkább bíznák gépekre az ország irányítását, mint politikusokra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.