Részecske-kilökődést észlelt a Bennu kisbolygón az OSIRIS-REx űrszonda

űrkutatás
2019 március 21., 14:47

Részecske-kilökődést észlelt a Bennu kisbolygón az OSIRIS-REx űrszonda. Az új ismereteiket a kutatók hét különböző tanulmányban mutatták be a Nature kiadványaiban.

A NASA űrszondájának felvételei szerint a Bennu aszteroida felszíne úgy néz ki, mint egy hordalékhalom: sziklatöredékek borítják, közülük sok több mint 1 méter átmérőjű.

A Bennü felszíne 1,3 km magasból
photo_camera A Bennü felszíne 1,3 km magasból Fotó: Goddard/University of Arizona/NASA/AFP

Az is látható, hogy a Bennu részecskéket lök ki az űrbe. „Ez tudományos karrierem egyik legnagyobb meglepetése” – mondta a projektet vezető Dante Lauretta, az Arizonai Egyetem kutatója.

A kutatócsoport szerint egyes részecskék megkerülik az aszteroidát, mielőtt visszatérnének a felszínére.

A sziklatöredékek megnehezítik a talajmintavételt. A szondának annyira kell megközelítenie az aszteroidát, hogy fel tudjon szippantani mintákat. Eredetileg ehhez egy olyan, 50 méter átmérőjű helyet akartak találni, amin nincsenek akadályok, de erről a tervről a kutatók a köves talaj miatt lemondtak, és egy kisebb zónát kerestek.

Az összegyűjtött mintákkal egy kapszula a tervek szerint 2023-ban tér vissza a Földre.

A mélyfekete színű Bennunak több mint 150 évre van szüksége ahhoz, hogy a Föld közelébe kerüljön. Bár a becsapódási rizikó elenyésző, a NASA a legveszélyesebb ismert aszteroidaként tartja számon a kisbolygót.

A Bennu 2018. december 3-án.
photo_camera A Bennu 136 km-ről nézve 2018. december 3-án. Fotó: Goddard/University of Arizona/NASA/AFP

Több mint 2 év és több mint 650 millió megtett km után az OSIRIS-REx december elején érkezett meg a kisbolygóhoz. Az 1 milliárd dolláros missziótól azt remélik a NASA tudósai, hogy sikerül több információt megtudni a Naprendszer kialakulásáról. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.