Részecske-kilökődést észlelt a Bennu kisbolygón az OSIRIS-REx űrszonda

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Részecske-kilökődést észlelt a Bennu kisbolygón az OSIRIS-REx űrszonda. Az új ismereteiket a kutatók hét különböző tanulmányban mutatták be a Nature kiadványaiban.

A NASA űrszondájának felvételei szerint a Bennu aszteroida felszíne úgy néz ki, mint egy hordalékhalom: sziklatöredékek borítják, közülük sok több mint 1 méter átmérőjű.

A Bennü felszíne 1,3 km magasbólFotó: Goddard/University of Arizona/NASA/AFP

Az is látható, hogy a Bennu részecskéket lök ki az űrbe. „Ez tudományos karrierem egyik legnagyobb meglepetése” – mondta a projektet vezető Dante Lauretta, az Arizonai Egyetem kutatója.

A kutatócsoport szerint egyes részecskék megkerülik az aszteroidát, mielőtt visszatérnének a felszínére.

A sziklatöredékek megnehezítik a talajmintavételt. A szondának annyira kell megközelítenie az aszteroidát, hogy fel tudjon szippantani mintákat. Eredetileg ehhez egy olyan, 50 méter átmérőjű helyet akartak találni, amin nincsenek akadályok, de erről a tervről a kutatók a köves talaj miatt lemondtak, és egy kisebb zónát kerestek.

Az összegyűjtött mintákkal egy kapszula a tervek szerint 2023-ban tér vissza a Földre.

A mélyfekete színű Bennunak több mint 150 évre van szüksége ahhoz, hogy a Föld közelébe kerüljön. Bár a becsapódási rizikó elenyésző, a NASA a legveszélyesebb ismert aszteroidaként tartja számon a kisbolygót.

A Bennu 136 km-ről nézve 2018. december 3-án.Fotó: Goddard/University of Arizona/NASA/AFP

Több mint 2 év és több mint 650 millió megtett km után az OSIRIS-REx december elején érkezett meg a kisbolygóhoz. Az 1 milliárd dolláros missziótól azt remélik a NASA tudósai, hogy sikerül több információt megtudni a Naprendszer kialakulásáról. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.