Új-Zéland betiltja a christchurchi mészárlásnál használt fegyvereket

külföld
2019 március 21., 04:19
comments 343

"Március 15-én örökre megváltozott a történelmünk. Most a törvényeink is meg fognak" - jelentette be 2019. március 21-én, hat nappal az ötven halálos áldozatot követelő christchurchi mészárlás után Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke. Az országban a muszlimok ellen elkövetett terrortámadást követően azonnal felvetődött az amúgy rendkívül engedékeny fegyvertartási szabályok szigorítása. Ardern bejelentése szerint most minden, katonai jellegű félautomata fegyvert és gépkarabélyt betiltanak.

Jacinda Ardern (középen), Új-Zéland miniszterelnöke a rendőrségért felelős minisztere, Stuart Nash (jobbra) társaságában bejelenti, hogy szigorítják a fegyvertartás szabályait, betiltják a félautomata fegyvereket és gépkarabélyokat.
photo_camera Jacinda Ardern (középen), Új-Zéland miniszterelnöke a rendőrségért felelős minisztere, Stuart Nash (jobbra) társaságában bejelenti, hogy szigorítják a fegyvertartás szabályait, betiltják a félautomata fegyvereket és gépkarabélyokat. Fotó: YELIM LEE/AFP

2019. március 15-én az ausztrál Brenton Tarrant nagykapacítású tárakkal szerelt félautomata fegyvereivel két christchurchi mecsetben összesen 50, a pénteki imádságra érkezett muszlimot gyilkolt meg. Tarrant legálisan tartotta fegyvereit, 2017-ben szerzett fegyvertartási engedélyt Új-Zélandon.

Ardern javaslata alapján a törvényhozás a katonai jellegű félautomata fegyverek és gépkarabélyok teljes tilalmát rendelheti el. A miniszterelnök nyilatkozata alapján azokat az eszközöket is betiltják, amikkel katonai jellegűvé lehet alakítani fegyvereket. Ardern egyben azt is bejelentette, hogy fegyvervisszavásárlási programot indítanak, hogy az új-zélandiak megszabadulhassanak immár betiltott fegyvereiktől. Ennek költségeit Ardern 100-200 millió új-zélandi dollárra (~20-40 milliárd forintra) becsülte.

Ardern azt is közölte, hogy szeretné, ha a törvényhozás április 11-ig meg is hozná az új törvényt. Addig is a kormány megváltoztatta egy csomó félautomata fegyver besorolását, nehezebbé téve a beszerzésüket. "Mindenkit biztosíthatok róla, hogy nincs értelme ezek tartására most engedélyt szerezni" - utalt a miniszterelnök arra, hogy reményei szerint hamarosan teljes mértékben betilthatják ezek tartását.

Új-Zélandon - Ausztráliához és az Egyesült Államokhoz hasonlóan - rendkívül engedékeny volt a fegyvertartás szabályozása. 18 éves kor felett engedéllyel gyakorlatilag bármilyen fegyvert meg lehetett venni, a legálisan megvásárolt fegyverekkel szabadon lehetett kereskedni. Magukat a fegyvereket nem regisztrálják, így nyomonkövethetetlen, hogy kinek milyen fegyverei vannak. Pont ezért a rendőrségnek nincsenek is pontos adatai arról, hogy hány fegyver lehet magánkézben az országban. Fegyvertartási engedélye 2018 júniuásban csaknem 250 ezer embernek volt.

A szabályozásnál figyelembe kell venni, hogy vannak olyan szituációk, melyek indokolttá tehetik a nagyerejű fegyverek tartását is. Ardern bejelentése szerint felmérték, hogy például a mezőgazdaságban milyen fegyverek lehetnek szükségesek - például a vadritkításban -, ezekre a farmerek mentességet kaphatnak. Ausztráliában, ahol 1996-ban szintén egy tömegmészárlás után szigorították a fegyvertartást és tiltották be a félautomata fegyvereket, hasonló kivételeket alkalmaztak.

Mint már említettem, Új-Zélandon rengeteg a fegyvertartó. Ardern bízik benne, hogy "nagy többségük meg fogja érteni, hogy ezeket a lépéseket nemzeti érdekből tesszük, így végre is hajtják a változásokat". (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.