Megtámadtak két új-zélandi mecsetet, 49 ember meghalt

külföld
2019 március 15., 06:26
comments 739

Két mecsetnél összesen 49 ember vesztette életét fegyveres merényletben az új-zélandi Christchurchben helyi idő szerint péntek délután. Legalább húszan megsérültek. Négy személyt őrizetbe vettek, három férfit és egy nőt, de a rendőrség szerint több gyanúsított is lehet.

Az áldozatok pontos számát egyelőre még nem tudni, de azt a rendőrség megerősítette, hogy autókban elhelyezett robbanószerkezeteket is találtak. A tanúk arról számoltak be, hogy futniuk kellett az életükért.

“Először azt hittük, valakit áramütés ért, de aztán mindenki rohanni kezdett” - számolt be róla egy tanú.

photo_camera Új-zélandi rendőrök az egyik mecset közelében Fotó: LAURENT FIEVET/AFP

Kezdetben nem volt világos, hány támadó volt, többeket is őrizetbe vettek. Néhány óra múlva viszont már csak egy merénylőről írtak a lapok. Az ausztrál férfi egy manifesztumban írt a szándékaikról. Ebben nacionalista, szélsőjobbos ideológiáról és bevándorlásellenességről ír.

A Facebookon, élőben közvetítette a lövöldözést egy fejkamerával 17 percen keresztül.

photo_camera Grafika: AFP/444

A videó azzal kezdődik, hogy a támadó autóval odahajtott a Masjid Al Noor mecsethez, felszerelkezett egy automatafegyverrel, majd rálőtt már az ajtóban állókra is. A támadó Facebook és Instagram profilját a Facebook már eltávolította.

photo_camera Fotó: TV NEW ZEALAND/AFP

A fegyveres először a férfiak imatermébe ment, azután a női imaterembe. “Csak vártam és imádkoztam. Istenem, kérlek, fogyjon ki a töltényekből” - nyilatkozta egy túlélő. Más azt mondta, látta, hogy a támadó embereket lőtt fejbe.

A rendőrség kiürített egy másik mecsetet is Linwood külvárosában, ott is sok a sérült.

photo_camera Fotó: Diederik van Heyningen/Anadolu Agency

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök sajtóértekezletén kijelentette: "Ez Új-Zéland egyik legsötétebb napja." Hozzátette: rendkívüli kegyetlenséggel elkövetett, példa nélkül álló erőszakos cselekményről van szó. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy mindenki maradjon otthonában, és az iskolákat is bezárták. (MTI, BBC, USA Today)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.