Magyarországon végzik lakosságarányosan a legtöbb amputációt Európában

Részletes javaslatot készített az Emberi Erőforrások Miniszté­riuma az érintett szakmákkal közösen az alsó végtagi amputációk számának csökkentésére - írja a Magyar Nemzet.

A magyarok mintegy harmada szív- és érrendszeri megbetegedésekben hal meg. A diabétesz mellett pedig döntően az érszűkület az, amely miatt ma a legtöbb alsó végtagi amputá­ciót végzik. A combcsont magasságában végzett operá­ciók száma csökkent ugyan, a 2013-as 3366-ról 2018-ra 2925-re, de

évente még mindig öt-hatezer embernél végeznek amputációt, ami lakosságarányosan a legtöbb Európában.

Az Emberi Erőforrások Miniszté­riuma ezt 2030-ra a felére akarja csökkenteni. Ehhez egyeztetés alatt áll a Nemzeti keringési program és a Nemzeti keringési szakpolitikai program 2019–2022, amelynek részeként részletes javaslatokat dolgoztak ki az érintett orvosok bevonásával. Ez a lap szerint többek között arról szól, hogy az érszűkület megelőzése érdekében harminc százalékkal kell csökkenteni a dohányzók arányát és a keringési betegségek okozta korai halálozást, tíz százalékkal pedig azok számát, akik semmilyen fizikai aktivitást nem végeznek.

Farkas Katalin, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság vezetőségi tagja a Magyar Nemzetnek azt mondta, az amputációk magas száma mögött sokféle probléma húzódik meg, például az emberek jó része egészségtelenül él, eleve nem vesz részt szűréseken, de még panaszok esetén sem fordul feltétlenül orvoshoz. Fontos, hogy a rizikócsoportoknál - például a 65 éven felülieknél - elvégezzék az érszűkület kiszűréséhez szükséges alapvizsgálatot. Az egyik cél, hogy az országban nyolc-tíz olyan ércentrum jöjjön létre, ahol mind a három érbetegeket ellátó szakma megtalálható legyen.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.