Magyarországon végzik lakosságarányosan a legtöbb amputációt Európában

2019 március 22., péntek 7:10
115

Részletes javaslatot készített az Emberi Erőforrások Miniszté­riuma az érintett szakmákkal közösen az alsó végtagi amputációk számának csökkentésére - írja a Magyar Nemzet.

A magyarok mintegy harmada szív- és érrendszeri megbetegedésekben hal meg. A diabétesz mellett pedig döntően az érszűkület az, amely miatt ma a legtöbb alsó végtagi amputá­ciót végzik. A combcsont magasságában végzett operá­ciók száma csökkent ugyan, a 2013-as 3366-ról 2018-ra 2925-re, de

évente még mindig öt-hatezer embernél végeznek amputációt, ami lakosságarányosan a legtöbb Európában.

Az Emberi Erőforrások Miniszté­riuma ezt 2030-ra a felére akarja csökkenteni. Ehhez egyeztetés alatt áll a Nemzeti keringési program és a Nemzeti keringési szakpolitikai program 2019–2022, amelynek részeként részletes javaslatokat dolgoztak ki az érintett orvosok bevonásával. Ez a lap szerint többek között arról szól, hogy az érszűkület megelőzése érdekében harminc százalékkal kell csökkenteni a dohányzók arányát és a keringési betegségek okozta korai halálozást, tíz százalékkal pedig azok számát, akik semmilyen fizikai aktivitást nem végeznek.

Farkas Katalin, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság vezetőségi tagja a Magyar Nemzetnek azt mondta, az amputációk magas száma mögött sokféle probléma húzódik meg, például az emberek jó része egészségtelenül él, eleve nem vesz részt szűréseken, de még panaszok esetén sem fordul feltétlenül orvoshoz. Fontos, hogy a rizikócsoportoknál - például a 65 éven felülieknél - elvégezzék az érszűkület kiszűréséhez szükséges alapvizsgálatot. Az egyik cél, hogy az országban nyolc-tíz olyan ércentrum jöjjön létre, ahol mind a három érbetegeket ellátó szakma megtalálható legyen.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt