Új-Zéland betiltotta a christchurch-i terrorista kiáltványát

külföld
2019 március 24., 15:11
comments 246

Brenton Tarrant, a fajgyűlölő terrorista, aki március 15-én 50 embert ölt meg két mecsetben az új-zélandi Christchurch-ben, a terrortámadás napján közzétett egy 74 oldalas dokumentumot, amit ő maga Kiáltványnak nevezett. Az Új-Zélandi Film- és Kiadványosztályozó Iroda most úgy döntött, megtiltja a dokumentum terjesztését, és arra kérik az ország lakosait, hogy akinek megvan a szöveg, törölje a számítógépéről, a kinyomtatott példányokat pedig semmisítsék meg.

Az iroda indokolja is a döntést a honlapján, azt írják, a Tarrant kiáltványa a hatályos új-zélandi jogszabályok alapján is kifogásolható tartalmú, hiszen nemcsak gyűlöletet szít bizonyos embercsoportok ellen, de konkrét gyilkosságok elkövetésére is invitál, a további terrortámadásokra alkalmas helyszínek megnevezésével és a támadások lehetséges módszereinek elemzésével. A dokumentum gyerekgyilkosságok elkövetésére is sarkallja az olvasóit.

Az indoklás szerint az Osztályozási Iroda tisztában van azzal, hogy a normális gondolkodású új-zélandiak túlnyomó többsége nem válik sem fajgyűlölővé, sem terroristává a kiáltvány elolvasása után, mint ahogy nem is váltak, miután a helyi és a nemzetközi média hosszú cikkekben elemezte és mutatta be Tarrant szövegét. „De a dokumentum célközönsége nem az új-zélandiak többsége. A kiáltvány egy kis csoportnak szól, melynek tagjai fogékonyak lehetnek a szövegben hirdetett gyűlölködő, rasszista és erőszakos eszmékre, és esetleg a szerzőéhez hasonló tettek elkövetésére sarkallhatja őket” - írja a tiltás indoklásában David Shanks, az iroda vezetője.

Shanks kitér arra is, hogy a kiáltványt világosan el kell különíteni az egyszerű gyűlöletbeszédtől, melynek bizonyos enyhébb formáit valóban védi az önkifejezéshez való jog. A kiáltványt az választja el a gyűlöletbeszédtől, hogy konkrét tömeggyilkosságok elkövetésére szít.

A kiáltványról természetesen a jövőben is lehet majd írni és beszélni, és felhasználhatóak maradnak a szövegből eddig közölt idézetek is, az iroda azonban kéri, hogy mindenki elemezze erkölcsi és morális szempontból is, a kiáltványból vett idézetek használatának szükségességét, és csak indokolt esetben tegye ezt.

Tarrant kiáltványát a magyar és nemzetközi sajtóban is sokan elemezték már, az Azonnali készített egy kvízt is, ami arra hívta fel a figyelmet, mennyire nehéz megkülönböztetni a terrorista mondatait Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszédeitől.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.