A hazafias nevelésért kormánybiztos: Sok látható és láthatatlan veszély leselkedik a gyermekeinkre, fel kell vérteznünk őket szellemi értelemben is

POLITIKA
2019 március 26., 13:24
comments 233

"Mai világunkban felerősödtek a globalizációs folyamatok, ezért érdemes megbecsülni, megőrizni azokat az értékeket, amelyeket  szüleink, nagyszüleink hagytak ránk. Fontos, hogy gyermekeink egészséges identitástudattal, nemzettudattal, értékrenddel és ezen keresztül egészséges értékszűrővel rendelkezzenek ebben a globalizált világban," mondta a Magyar Hírlapnak adott interjújában a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos. Simicskó István hozzátette: ennek eléréséhez készítenek stratégiát, és cselekvési tervet. Szerinte

"sok látható és láthatatlan veszély leselkedik gyermekeinkre, és sok a kihívás, ezért fel kell vérteznünk őket lelki, szellemi és fizikai értelemben egyaránt. (..) A cél egyszerűen az, hogy a magyar fiatalok szeressék a hazájukat. "

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A hazaszeretetre nevelő tanórák szükségességét Simicskó többek közt azzal indokolta, hogy "ha kialakul a hazaszeretet érzése, ez tevékeny törődéssé is alakítható, és amennyiben hazánkat bármilyen veszély fenyegeti, sokkal könnyebben működik a társadalom önvédelmi reakciója, amely ebből az érzésből fakad." A programot az új nemzeti alaptantervbe szeretnék beilleszteni, így annak bevezetési időpontjától függ, hogy mikortól lesznek hazafias tanórák. A kormánybiztos a tanmenetről annyit árult el, hogy az életkornak megfelelő tematikával készülnek, például

"óvodáskorban azzal, hogy március 15-re kokárdát készítenek, általános iskolában pedig történelmi személyiségeket, dicsőséges csatákat elevenítenek fel. Középiskolában már lehet közelíteni a honvédelmi nevelés irányába is, de a honvédelmi, katonai alapismeretek átadását elsősorban a felsőoktatásban képzeljük el – természetesen önkéntes alapon."

Arra a kérdésre, hogy számít-e a bevezetéskor kritikákra, Simicskó István úgy válaszolt, hogy szeretné ha "a hazaszeretet lehetne a legszélesebb nemzeti egységet megteremtő közös nevező, amelyre oly sokan vágyunk a politikai szereplők között." 

"De nem kell a támadások miatt meghátrálni, jó ügyeket is kritizáltak már, megszoktuk,"

tette hozzá. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.