Az 1980-as évek elejéhez képest 5 héttel hosszabb lett a nyár Spanyolországban

A klímaváltozás hatásai kb. 32 millió embert, azaz a lakosság 68,5 százalékát érinti közvetlenül Spanyolországban – ismertette a legfrissebb jelentését a spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet) Madridban. A tanulmányt 58, az ország különböző részein lévő meteorológiai mérőállomás adatai alapján készítették a kutatók.

Rubén del Campo szóvivő azt mondta, ezekből kiderült: Spanyolországban az 1980-as évek elejéhez képest öt héttel hosszabb lett a nyár, ami hamarabb kezdődik és tovább tart, mint korábban. Az időtartama egy évtized alatt átlagosan 9 nappal növekedett.

Az Open Data Climático-projekt arra is rávilágított, hogy a nyarak nem csak hosszabbak, de forróbak is, egyre gyakoribbak az úgynevezett trópusi éjszakák, amikor az éjjeli legalacsonyabb hőmérséklet sem kevesebb 20 foknál, ami kedvezőtlen hatással van az emberi egészségre – közölte Beatriz Hervella, a szolgálat másik szóvivője.

Az Aemet jelentése szerint az elsivatagosodás veszélye is fenyeget Spanyolországban: növekednek a félsivatagos területek, mára kb. 30 ezer km2-t, vagyis az ország területének kb. 6 százalékát teszik ki.

Míg korábban az Ebro-völgye és a délkeleti országrész volt érintett, mostanra Kasztília-La Manchában is megfigyelhető ez az egyre terjedő klímaváltozási jelenség, amit csökkenő csapadékmennyiség is jellemez.

A kutatók felhívták a figyelmet a Földközi-tenger hőmérsékletének növekedésére is. A víz az 1980-as évek eleje óta 10 évente átlagosan 0,34 fokkal melegedett. Ehhez párosul a tengerszint évenkénti 3,4 milliméteres emelkedése is, amelyet az elmúlt 25 évben tapasztaltak. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.