3 év alatt legalább a háromszorosára nőhetett a hazai szerencsejáték-függők száma

szerencsejáték
2019 március 27., 21:41
comments 55

A Szerencsejáték Zrt. 2018-as szerencsejáték-függőségi térképének friss adatai alapján három év alatt legalább a háromszorosára nőhetett a hazai szerencsejáték-függők száma – írja a Világgazdaság.

A játékszervező 2-3 évente vizsgálja a túlzásba vitt szerencsejáték-használat társadalmi méretét. Négyezer, 15 év feletti személyt kerestek meg, a felét online, a felét személyesen.

A 2018 nyarán felvett adatok szerint a magyar felnőttek 4 százaléka tekinthető szerencsejáték-függőnek, 10 százalék mérséklet rizikófaktorú, és további 17 százalék az alacsony rizikófaktorú csoportba tartozik. 41 százalék azt mondta, nem okoz problémát a szerencsejáték, 28 százalék pedig azt, hogy nem játszik szerencsejátékot.

A 15-17 év közötti fiatalok 4 százaléka küzd a betegséggel, 25 százalékuk veszélyeztetett (14 százalék mérsékelt, 11 százalék alacsony rizikófaktorú). Az arány hasonlít a felnőttekéhez, csakhogy közben a fiatalok többsége (58 százalék) egyáltalán nem játszik, így akik játszanak, nagyobb arányban válnak függővé, mint a felnőttek.

Az előző, 2015-ös felmérés szerint a 15 évesnél idősebbek között 1,34 százalékban volt kimutatható a szerencsejáték-függőség, de a frissebb adatok szerint a felnőtt lakosság körében 4 százalékra ugrott arányuk, és a külön vizsgált 15-17 éves korcsoportban is ez az arány jellemző.

Tehát a háromszorosára nőtt a függők aránya, vagyis a 3 évvel ezelőtti kb. 100-120 ezer fő helyett ma már 300-360 ezren lehetnek játékszenvedély-betegek Magyarországon.

A veszélyeztetett játékosok aránya is nőtt: 2015-ben még a 15 év felettiek 17 százaléka tartozott ide, 2018-ban már a felnőttek 27 százaléka, a 15-17 éves fiataloknak meg a negyede.

A Szerencsejáték Zrt. tematikus oldalán egy teszttel bárki ellenőrizheti, mennyire hajlamos a játékszenvedélyre. (VG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt