Megoldódott a három évtizedes rejtély, hogy miért mossa Garfield-telefonok darabjait partra a tenger egy francia régióban

Egy francia tengerparti közösséget évtizedek óta foglalkoztatta a kérdés, hogy honnan mos ki a tenger időnként Garfield-telefonokat a partra. A nyolcvanas évektől kezdve a Bretagne-ban lévő Iroise partszakaszon rendszeresen bukkantak fel a világhírű kövér macskáról mintázott vonalas telefonkészülékek darabjai. 

Ez a fajta Garfield-telefon a nyolcvanas években volt népszerű, akkor rengeteg darabot adtak el belőle Európa-szerte, és még a mai napig lehet online piactereken ráakadni példányokra. 

Fotó: Ar Viltansou

A tengerpart megtisztítására vállalkozó önkéntesek az évek során rengeteg darabot szedtek össze a telefonokból, miközben nem volt világos, hogy honnan érkezhet ez a sok műanyagszemét.

Most viszont, a BBC cikke szerint legalábbis, megoldódott a rejtély: egy elveszett hajókonténer állhatott a háttérben. 

A partszakaszt tisztító aktivisták mindvégig sejtették, hogy egy elveszett rakomány lehetett a folyamatos szennyezés mögött, de eddig sosem tudták megtalálni a forrását. 

Fotó: Ar Viltansou

Az Ar Viltansou szemétszedő csapat tagjai azonban tavaly nagyszabású kampányba kezdtek a tengerpartot elöntő szemét miatt, és kampányuk központi elemévé tették a Garfield-telefonokat. Az újraéledő médiaérdeklődés hatására pedig jelentkezett egy helyi gazda, aki emlékezett az első Garfield-telefon felbukkanására: a nyolcvanas évek elején, egy nagy vihar után. Sőt, segíteni tudott a konténer megtalálásában is: az elveszített rakomány ugyanis egy olyan ponton kötött ki, amely csak alacsony vízállásnál megközelíthető.

Az elveszített rakomány ugyanis egy tengerparti sziklák alján fekvő barlangban merült el.  A sziklákon leereszkedő aktivisták számos telefont szedtek össze ezen a területen. 

A konténer maga viszont nem volt megközelíthető a barlangban, és nem tudni, hogy hány telefon lehet még benne. Ahogy az is feltételezhető, hogy a vízállás változásával még újabb telefondarabokat fog kimosni a tenger. Azaz az Ar Viltansoú tagjai számára a Garfield utáni vadászat még korántsem ért véget. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.