A Facebooknál gondolkoznak azon, hogy ne indíthasson mindenki élő közvetítést

külföld
2019 március 30., 05:44
comments 102

Két héttel azután, hogy egy szélsőjobboldali terrorista 50 embert gyilkolt meg egy új-zélandi mecsetben, miközben az egészet élőben közvetítette a Facebookon, a közösségi oldal üzemeltetése először reagált a helyi közbeszédben a rengeteg kritikára, ami az oldalukat érte a támadásban betöltött szerepük miatt.

A Guardian cikke szerint Sheryl Sandberg, a Facebook CFO-ja a New Zealand Herald című lapban írt, többek között arról, hogy vizsgálják, szigorítsanak-e azon, hogy ki indíthat élő közvetítést az oldalon. Ugyanakkor semmiféle konkrét változást vagy lépést nem jelentett be cikkében. 

Sheryl Sandberg
photo_camera Sheryl Sandberg Fotó: Gandalf Hammerbacher/Picture-Alliance/AFP

Sandberg arról is ír, hogy a Facebook egész közössége az áldozatok, a hozzátartozók, a muszlim közössé és Új-Zéland oldalán áll, és hogy sokan joggal tették fel a kérdést, hogyan lehetséges, hogy közösségi oldalakon, így a Facebookon is a támadásról készült szörnyű felvételek körözhettek. Mint írja, meghallották azt a visszajelzést, hogy többet kell tenni ez ellen, és egyet is értenek ezzel. 

A Guardian cikke szerint Sandberg levele azután született meg, hogy a Facebook rengeteg kritikát kapott Új-Zélandon, amiért az elmúlt két hétben nem igazán mondtak semmit a szélsőjobboldali terrortámadásban megrázott országnak. 

Az ország privacyért felelős biztosa, John Edwards egy levélben meg is üzente a cégnek, hogy hallgatásuk egy sértés a gyászukkal szemben. De a nagyon lapokban is rendszeresek voltak az olyan véleménycikkek, hogy ha egy hasonló terrortámadás az Egyesült Államokban történt volna, Mark Zuckerberg már rég megszólalt volna. Zuckerberg amúgy még mindig nem szólalt meg nyilvánosan a támadással, illetve a Facebook szerepével kapcsolatban. 

Sandberg leveléből annyi kiderült, hogy egy lehetséges szigorítás az élő streamek indításán múlhatna például azon, hogy ki sértette meg korábban a közösségi oldal irányelveit. 

A vállalat második számú vezetője azt is megüzente, hogy a Facebook komoly erőkkel dolgozik egy olyan technológián, amely gyorsan fel tudja ismerni erőszakos videókból készített szerkesztett verziókat is, és meg tudja akadályozni ezek megosztását. 

A Facebook ezen kívül fel fog lépni ausztrál és új-zélandi gyűlöletcsoportok ellen, támogatni fogja a helyi mentális egészségért dolgozó szervezeteket, illetve együtt fog működni a terrortámadás körülményeit vizsgáló bizottsággal. Sandberg kitért arra az eheti döntésre is, mely szerint a Facebook a korábbi irányelvekkel szemben mégis letiltja a jövőben a fehér nacionalizmust hirdető tartalmakat

Sandberg levele felkerült az Instagramra is, és a Facebook elmondása szerint az összes új-zélandi Facebook- és Instagram-felhasználó kapni fog egy értesítést a linkkel. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.