Második merényletét is túlélte az afgán elnökhelyettes

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Egy testőre meghalt, másik kettő megsebesült, de a célpont, azaz Dostum tábornok túlélte azt a merényletet, amit szombaton követtek el ellene a tálibok, a jelenlegi egységkormány ellenfelei.

Az üzbég nemzetiségű Dostum 2014 óta tagja az afganisztáni egységkormányak, amely a talibán uralma után állt fel az országban. Dostum egészen tavaly júliusig száműzetésben volt, az országba való visszatérésekor kísérelték meg az első merényletet ellene, a repülőtéren robbantottak.

Dostum tábornok neve nem olyan régen lett ismert szélesebb körben, a 12 Strong c. filmben az ő karaktere kapta az egyik főszerepet. A 2001-es amerikai beavatkozás idején ő volt az első hadúr, aki szövetséget ajánlott az amerikaiaknak, és az ő segítségével sikerült egy különleges alakulatnak bevennie az első, stratégiailag fontos pontot Afganisztánban, ahol a hagyományos hadviselés nehezen lett volna kivitelezhető jól védhető állás nélkül.

Dostum szerepe ugyanakkor a filmben nem volt teljes egészében kibontva, hiszen ő volt az egyik olyan hadúr, aki a talibán visszaszorítása utáni polgárháborúban súlyos atrocitásokat követett el. Tavaly állítólag azért kellett elhagynia Törökországot, mert végezni akart egy politikai ellenfelével, ő azonban tagadta a vádakat.

Ashraf Ghani elnök feltehetően azért hívta vissza, hogy a szeptember 28-ai választásokon maga mellé állítsa az üzbég kisebbséget. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.