Végre randizott a világ legmagányosabb békája

ÁLLAT
2019 április 02., 08:14
comments 68

Januárban írtuk meg, hogy a Rómeó névre hallgató kétéltű talán a legmagányosabb béka a világon, ugyanis faja utolsó példányaként az elmúlt évtizedet egyedül élte le egy bolíviai terráriumban. Aztán jött a bombahír: egy kutatóexpedíció talált neki egy nősténytársat, akit el is neveztek Júliának. Ezzel feléledt a remény, hogy nem halnak ki a Sehuencas-vízibékák, már csak drukkolni kellett, hogy jól süljön el a nász. A Phys most jó hírekkel szolgál: azt írják, megismerkedésük óta együtt élnek Rómeó akváriumában. 

Rómeó és Júlia, a
photo_camera Rómeó és Júlia, akik megmenthetik a Sehuencas-vízibékákat a kihalástól Fotó: Global Wildlife Conservation

A Global Wildlife Conservation nevű vadvédelmi szervezet hétfőn adott ki közleményt, azt írják, Rómeót és Júliát március elsején mutatták be egymásnak, miután megtisztították őket a kétéltűeket világszerte tizedelő kitridiomikózistól. Rómeó hamarosan párzási hangokat adott ki - először 2017 óta. „Rómeó nagyon édes volt Júliához, követte mindenhova az akváriumban, és neki adta a kukacokat is, melyeket táplálékul kapott” - mondta Teresa Camacho Badani, a projekt egyik résztvevője. „Mivel olyan sokáig volt egyedül, csodálatos látni, hogy végre pározhat”. Rómeó már többször is felvette a megfelelő pozíciót - a leghosszabb ideig, 15 percig ez akkor tartott, amikor először kerültek össze Júliával. 

A vízibékák többi fajának populációja is folyamatosan csökken Bolíviában, Ecuadorban és Peruban, a klímaváltozás mellett természetes élőhelyeik megszüntetése és invazív halfajok megjelenése is felelős ezért. Bolíviában a kétéltűek 22 százaléka néz szembe kipusztulási veszélyekkel. 

photo_camera Fotó: Global Wildlife Conservation

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.