50 rendbeli gyilkossággal és 39 rendbeli gyilkossági kísérlettel vádolták meg a christchurchi merénylőt

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Hivatalosan is vádat emel az új-zélandi rendőrség a 28 éves ausztrál Brenton Tarrant, a christchurchi merénylő ellen. Tájékoztatásuk szerint a két christchurchi mecsetben mészárló Tarrantot 50 rendbeli gyilkossággal és 39 rendbeli gyilkossági kísérlettel vádolják meg.

Brenton Tarrant, a christchurchi mészáros egy nappal az 50 halálos áldozatot követelő terrortámadása után, már őrizetben.Fotó: EyePress News

"Más vádpontokat is fontolgatunk" - közölte közleményében a rendőrség. A fajvédő Tarrant jelenleg őrizetben van, még nem tett vallomást. Legközelebb pénteken állhat bíróság elé.

Közben az új-zélandi parlament már folytatja az új fegyvertartási szabályok megvitatását. A javaslat szerint betiltanának minden "katonai típusú félautomata fegyvert" és gépkarabélyt, illetve tartozékaikat, illetve visszavásárlási programot indítanának a közkézen forgó félautomata fegyverek és gépkarabélyok visszavásárlására. Ez utóbbi program a Gun City fegyverbolt tulajdonosa, David Tipple szerint akár 726 millió dollárba, vagyis a hivatalosan említett 100-300 millió dolláros összeg többszörösébe is kerülhet. Tarrant amúgy Tipple fegyverboltjában négy fegyvert is vásárolt.

Tipple-t a parlament hallgatta meg. Egy munkáspárti képviselő kérdésére válaszolva azt mondta, hogy Tarrant akciója szerinte alapvetően nem is a gyilkolásról szólt, valójában a társadalom megosztását célozta.

A vitában meghallgatták a rendőrség véleményét is. Arra a kritikára, hogy talán elsietett a törvény, képviselőjük, Chris Cahill azt felelte, hogy több egymást követő kormány is kudarcot vallott a fegyvertartási szabályok szigorításával. "Itt volna az ideje tenni valamit? Vagy túl gyorsan cselekszünk? Nem, inkább borzasztóan lassúak vagyunk" - mondta. (Via The Guardian)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.