Brüsszel legújabb merénylete a családok ellen: tíz szabadnap az apáknak

POLITIKA
2019 április 04., 14:52
comments 122

Jókora többséggel, 490:82 arányban fogadta az Európai Parlament csütörtök délután a "a munka és a családi élet összeegyeztethetőségének növelését" célzó csomagot Brüsszelben. Az irányelv szerint

'minden apának joga lesz legkevesebb tíz munkanapig tartó apasági szabadságra gyereke születésének, örökbefogadásának időszakában vagy halvaszületés esetén,'

írja az MTI beszámolója. Emellett két hónapnyi, át nem ruházható és fizetett szülői szabadság is jár alanyi jogon mindkét szülőnek, "így lehetővé téve a gyermekgondozási feladatok kiegyensúlyozottabb elosztását a családban." Az irányelv szerint a tagállamok maguk hatázották meg a minimum szülői szabadság ideje alatt járó bérek vagy juttatások mértékét. De ezeket úgy kell megállapítani, hogy a jobban kereső szülőnek is módja legyen szabadságot kivenni, teszik hozzá.

Az elfogadott irányelv szerint "a dolgozó szülők és gondozók kérhetik majd, hogy rugalmas munkarend szerint, például távmunkában dolgozhassanak." Az uniós tagállamoknak három évük van átültetni a csomagot saját jogrendjükbe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.